HTML

HTML

websas.hu


Kovax skype: kovaxur

Pavel skype: pavelkorcsagin

msn status My location on TeamSpeak
Cylex Silver Díj

Devportal

Nincs megjeleníthető elem

WebLabor

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

Kommentek

  • Pavel Korcsagin: @fiúk csángók vagytok?: Köszönjük a tartalmas hozzászólást! Így sok év távlatából is akadnak még b... (2015.09.25. 10:46) Cukor és tömény kénsav
  • blah blah: tudom iszonyú régi hozzászólás, de csak nem hagyhatom így a cukrok nem igazán nemzetközi fogalmak,... (2015.06.17. 00:03) Cukor és tömény kénsav
  • szvsz: Szerintem ezeket olyanok találják ki, akik max. a buszmegállóig mennek gyalog. Oda kell tennei őke... (2015.05.22. 14:33) Magyar élelmiszercsomagok
  • Sparhelt: @Rowen: Meleg főétel kell? Lőjön magának valamit. :-) (2015.03.02. 07:34) Magyar élelmiszercsomagok
  • DragovichNikita: @Kovax: Ne, hogy bedőlj neki ez csalás! Pénzt akarnak ki huzzni belőled, be nem dőlj nekik ;). (2012.08.28. 14:06) Magyarított SPAM
  • hrgy: A videot eltavolitottak :-( (2012.05.10. 23:40) Cukor és tömény kénsav
  • Pavel Korcsagin: Szegény. :( Azt nem mondom, hogy át tudom érezni :W mert nem, de sajnálom. (nem őszintén) De a Bat... (2012.02.17. 18:43) Szopoda
  • Utolsó 20

Euroforce

2010.01.19. 15:11 | Pavel Korcsagin | 8 komment

Címkék: gazdaság eu harc fegyverek 2010

Már elég régóta foglalkoztat a gondolat, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan fel kellene állítani egy Európai Uniós sereget. Most, a Battlefield 2 kapcsán újra magával ragadott ez az elképzelés. Szerencsésen átmentem európaiuniós alapismeretekből, amihez jónak láttak kollokvium előtt elolvasni a 75 oldalas tömörített ajánlott olvasmányt. Ebben - bár körülbelül 5 éves irományról van szó, így sokszor már elavult lehet - még egy kicsi (50-60000 fő), gyorsreagálású, speciális képességű hadsereg ötletét vázolták föl, mely alkalmas a világon bárhol gyorsan bevetve humanitárius, békefenntartó, rendteremtő és terroristaellenes feladatok ellátására.

 

 Most kissé utánaböngészve, nem olyan régen - épp a lisszaboni szerződés kapcsán - már más hangok hallatszottak. Ugyan az eu vezetési minden hasonló feltételezést cáfolt, és igyekezett a nyilvánosság felé ennek ellenlezőjét kommunikálni, mégis egyre másra bukkantam a roppant negatív - természetesen külföldi - véleményekre. Zömében igen harciasan kiállnak a közös sereg ötlete ellen, elutasítva a benne való részvételt - hivatkozva az önállóság elvesztésére.

 

A lisszaboni szerződés kétségkívül egy komoly lépés a globalizálódott Európa felé, amely - szintén az Egyesült Államokhoz hasonlóan - a nagysabású transzkontinentális autópályák, vasutak után a kizárólag közös hadsereg lenne a központi felügyelet megkoronázása. Nem szabad elfeledni, hogy az EU nem egy második USA. Népessége még annyira sem homogén, nemzetállamok alkotják, ill. igyekeznek nemzetállamok lenni, mindazonáltal - nem is kicsit - ellentmondásos módon a tökéletes együttműködés ellenére megőriznék önállóságukat. Kétségkívül komoly fenyegetést is jelenthet a közeljövőben nagy változásokat ígérő globalizáció az EU és így saját életmódunkra is.

 

Az EU igen komoly hibákkal küszködik, melyek kizárólag az alapkoncepció téves voltából adódnak. Minden területen (gazdaságpolitika, társadalompolitika, igazságügy, pénzügy, kutatás-fejlesztés, hadügy, külügy, stb.) egytől egyig tettenérhető az uniformizálás, az "akadályok" ledöntése. Az ilyen irányú erőfeszítések nem járhatnak sikerrel és kétes kimenetelű feszültségeket fejlesztenek a nemzetekben. Mindenek előtt az alapkoncepció teljeskörű megújítását, átdolgozását kell végrehajtani, ami hosszú távon is fenntartható és kifizetődő. Ezután lehet nekiállni a közös külügy, azonbelül a közös hadügyi döntések hátterének kidolgozásához. Az EU kizárólag szoros, védelmi célú egymástól szeparált államok kötelékként működhet. A szövetség ugyan szoros, de a belső határok szilárdak.

 

 

Hogyan képzelem el az EU-s hadügyi politikát? Először is, még véletlenül sem kizárólagos sereggel, mint amilyen az USA-ban van. Másodszor, közös vezetés, mely a közös döntéshozóknak felel, saját vezérkarral. Feladata sokrétű (pl.: katasztrófavédelem, béketeremtés, békefenntartás, terrorizmus elleni harc, határ- és területvédelem), de legmeghatározóbban az EU érdekeinek védelme fegyverrel, az EU zászlaja alatt.

 

Minden tagállam népességének 1%-ának megfelelő nagyságú emberanyagot köteles a közösség rendelkezésére bocsátani - az teljesen mindegy, ezt hogy teszi (extra sorozás, professzionális állomány, saját állománya forgószínpadszerű ideiglenes felajánlásával, stb.), valamint az ehhez szükséges anyagi fedezetet biztosítani. Minden tagállam ezen kívül önnálló módon szervezheti és irányítja csapatait, saját felszereléssel, vezényléssel, ez teljesen független terület. Vezénylési nyelve feltételezhető módon az angol, bár hosszabb távon a német kifizetődőbb lehet (logikusabb nyelv, több fegyelmet kíván, mint az angol). Közös tiszti és vezérkara állandó munkakörben tevékenykedik. Az elvárási szint, és az ehhez való fölkészítő kiképzés közös megállapítású. A felszerelés teljesen egyforma, fejlesztése szintén közös iroda feladata. Mindazonáltal valószínűleg német és svéd felszerelések lennének ezek, némely szűkebb területnél britt részvétellel - a többi állam fegyverfejlesztése minőségben nem közelíti meg a kívánt szintet. A fölszerléseknek nem muszáj a legújabb változatoknak lenniük, elég, ha zömében megfelelő fölényt nyújtanak a katonáknak.

 

 

Így az Európai Uniónak lenne egy közepesen nagy, viszonylag jól felszerelt és kiképzett, önállóan, és azonnal bevethető hadserege. A megközelítőleg 5 millió fő jól arányban áll az USA 1,5 milliós és Oroszország 10 milliós seregével. Ez természetesen kiegészülhet - adott harci helyzetben - a tagállamok önálló hadseregével is, amivel 15 milliósra is duzzadhat az unió önvédelemre fordítható seregeinek mérete, ez mindenbizonnyal elég lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://kundk.blog.hu/api/trackback/id/tr461684786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H.Péter 2010.01.20. 14:56:08

Azért az a 15 milliósra becsült duzzasztott sereg, sztem kissé alábecsült. Gondolj csak a VH-kra, csak úgy röpködtek a milliók, 1. vhban Magyarország területéről is 1 millió felett vittek...(mondjuk ennek nagyonnagy része magyar volt, hisz ki soroz be románt?:). Jó jó tudom, más időket élünk... de akkoris bőven több az embertartalék, amire ki akarok lyukadni:)

H.Péter 2010.01.20. 14:56:56

(nopersze ehhez szükséges az általános hadkötelezettség, és mindenkit alapszinten kiképezni...)

Pavel Korcsagin 2010.01.20. 23:09:34

Az első világégés (vagy a világégés első része) alatt az OMM összesen 8 mió főt mozgósított, de ez annyit jelentett, h a magyar harcképes lakosság 95%-át elvitték (a teljes népességnek 40%-a!). De természetesen igencsak meg lehetnénk szorulva, hogy ha így le kellene fölözni a nemzeteket.

A 15 milkót arra alapoztam, h lesznek, akik ebből a 450 milkóból hullanak, plusz a keleti ortodox országokkal is kiegészül az eu (terveim szerint:))))).

Ja, és emberanyag. Na, azért nem ált.had.köt., az kicsit erős lenne. A külföld csináljon azt amit akar, maradjon meg a kicsi seregeinél, nálunk itthon mehet a békebeli hadigazdaság ezerrel. (ami a belső ellenállás letörését is elősegíti nem utolsó sorban :D)

Románt? Nehéz kérdés - tod, ágyú töltetlék ??? .... :P

H.Péter 2010.01.21. 09:51:12

@Pavel Korcsagin: még az ágyú se lenne hajlandó lenyelni se...:D

H.Péter 2010.01.21. 11:52:43

átmentem géptanbóóól:D /Rémisztő statisztikák: 106 egyes, 23 kettes, 9 hármas, 6 négyes, ééééS a főnyeremény, ötös találata megint csak 1 embernek volt.

Pavel Korcsagin 2010.01.21. 13:58:07

@H.Péter: Gratulálunk! A mellesleg színvonalon aluli tréfálkozásból arra következtetek, hogy roppant boldog vagy. :DDDD

H.Péter 2010.01.21. 14:07:34

@Pavel Korcsagin: aaaaaaj:( ezt most a szívemre vettem:D
süti beállítások módosítása