HTML

HTML

websas.hu


Kovax skype: kovaxur

Pavel skype: pavelkorcsagin

msn status My location on TeamSpeak
Cylex Silver Díj

Devportal

Nincs megjeleníthető elem

WebLabor

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

Kommentek

  • Pavel Korcsagin: @fiúk csángók vagytok?: Köszönjük a tartalmas hozzászólást! Így sok év távlatából is akadnak még b... (2015.09.25. 10:46) Cukor és tömény kénsav
  • blah blah: tudom iszonyú régi hozzászólás, de csak nem hagyhatom így a cukrok nem igazán nemzetközi fogalmak,... (2015.06.17. 00:03) Cukor és tömény kénsav
  • szvsz: Szerintem ezeket olyanok találják ki, akik max. a buszmegállóig mennek gyalog. Oda kell tennei őke... (2015.05.22. 14:33) Magyar élelmiszercsomagok
  • Sparhelt: @Rowen: Meleg főétel kell? Lőjön magának valamit. :-) (2015.03.02. 07:34) Magyar élelmiszercsomagok
  • DragovichNikita: @Kovax: Ne, hogy bedőlj neki ez csalás! Pénzt akarnak ki huzzni belőled, be nem dőlj nekik ;). (2012.08.28. 14:06) Magyarított SPAM
  • hrgy: A videot eltavolitottak :-( (2012.05.10. 23:40) Cukor és tömény kénsav
  • Pavel Korcsagin: Szegény. :( Azt nem mondom, hogy át tudom érezni :W mert nem, de sajnálom. (nem őszintén) De a Bat... (2012.02.17. 18:43) Szopoda
  • Utolsó 20

Magyar élelmiszercsomagok

2008.08.27. 18:33 | Pavel Korcsagin | 8 komment

Címkék: mreháttér

Forrás: Magyar Túlélő Portál

Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: theHassan  
2005. Szeptember 17.


Kiárusítás volt a cégnél, így vásároltam egy "Egyéni zárolt" és két "Mélységi felderítő zárolt" fedőnevű csomagot. Kibontottam, elfogyasztottam őket és a tapasztalataimat most megosztom.

Már kívülről látszik, hogy ezek lehettek a Soldat által bemutatott Hétnapos csomag elődjei. A csomagolás és a tapintás utal erre. A Hétnapos egyértelműen a MFZ leszármazottja de csak a választék bővült (MFZ-ből háromféle van, Hétnapos-ból hétféle). A hibák ugyanazok. Az EZ pedig ... majd meglátjátok.

A MFZ-1 csomag (Komplettírozott élelmiszer csomag) fő eleme a Sólet pácolt libahússal. Ez nem is hangzik rosszul. A MFZ-2 csomagban Sertéspörkölt van, a harmadikban nem tudom (olyat nem vettem). Maga a csomag barna műanyag fólia, a méret kb. 30*23*7 cm, vagyis a térfogat kb. 4,8 liter. A képen viszonyítási alapnak egy normál CD van.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A csomagot kibontottam, újrapakoltam, és így már csak 20*18*6,5 cm a mérete, vagyis a térfogata 2,34 liter. Tehát a fele az eredetinek. Akkor miért nem lehet eleve így pakolni? A tömörebb csomagolás formatartóbb, úgy lehet rakodni, mint a téglát. Az eredeti. . . ismeritek a nejlonzacskót, nem?



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A MFZ csomag könnyen feltéphető a hegesztés mentén. A csomag külsejére rá van írva a tartalom és rábélyegezve a szavatossági idő (3 csomagon 3 különböző helyen). A zacskóban található egy tartalomjegyzék, amin tételesen fel van sorolva minden cikk Megnevezés-e, Kiszerelés-e, db-száma (így, pont nélkül), energiatartalma kilojoule-ban és kilokalóriában, valamint az eltarthatósága. Ez utóbbinak semmi értelme, hiszen minden cikken rajta van, emellett a csomagon is (a csomagon feltüntetett eltarthatóság a leghamarabb lejáró cikk eltarthatósága).
Aki megnézi a kalóriaoszlopot, egyből a szívéhez vagy a hasához kaphat: 1503 kilokalória! Hadszíntéren ez kb. szűk félnapi adag. A csomag elvileg egynapos. A papír felülete csúszós, így legfeljebb gyújtósnak jó, másra nem (erre a másra nincs anyag a csomagban).



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A főétel hatszögletű Pick konzerv, a színes papírcímke nélkül. Ezt leszámítva teljesen megegyezik a civilben kapható modellel. De pont ezen lenne pl. az elkészítési információ. A magyar katona tehát a konzerv aljáról megtudja, hogy élelme felbontás után a műanyag pattintó fedéllel lefedve, 2-3 napig hűtőszekrényben tárolható, mert tartósítószert nem tartalmaz., de azt nem tudja meg, hogy honnan szedjen hűtőszekrényt, és azt sem, hogyan melegítse meg. Szerencsére (illetve nem szerencsére, hanem gondos kutatómunkának köszönhetően) mi tudjuk, hogy ez a csomag melegíthető mikróban (lövészárok végén balra, a fent említett hűtő mellett), szabad tűzön, forró vízben, motorblokkon, satöbbi. Hihetetlenül fontos információt tartalmaz még a matrica: a fedőfóliát fogyasztás előtt le kell tépni. Semmilyen egyéb magyar vagy (mit gondolok? 99 óta vagyunk NATO-tagok) idegen nyelvű információ nincs a csomagban vagy a konzerven.





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A konzerv teljesen összenyomorgatódott már, pedig kartonból kaptam. Képzeljük el, mi lenne egy hét hátizsákos menet után. Kibontod, és a lé kispriccel. És mire gondol a katona? Ott megy a kajám. . .



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lelünk még 3 Orsi Kolbászkrémet (baromfihússal csípős). Itt már erősödik a nyugati orientáció, németül is fel van ez tüntetve. Hivatalos NATO nyelv. Emellett semmi egyéb nincs rajta németül, csak magyarul. A változatosság gyönyörködtet, tehát 2 Címeres Sertésmájkrém is lapul a kolbászkrémek mellett. Csak magyarul tudóknak. A képen egy válogatás található a két csomagban lévő konzervekből.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fentiek magukban nem igazán gazdaságos ételek, ezért két csomagban 6-6 lapka kenyér van mellettük. Én nem állok éppen hadilábon a matekkal, de sehogy sem sikerült 2*6-ot ötfelé osztanom. A sejtelmes nevű lapka kenyér az emberiség ősidők óta fogyasztott kovásztalan kenyere (pászka, csapati, satöbbi). Megegyezik a kereskedelemben kaphatóval, csak kisebbre darabolva és ezüstös fóliába csomagolva. Ez jó ötlet, bár a pászka törékeny, de a 6 lap együtt általában bírja az igénybevételt. A 3 kajacsomag 6 lapkakenyeres csomagjából mindössze egy volt törött. Az, amit kibontottam a fotózáshoz.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább osonva az ételek vonalán, külön húzózáras zacskóba száműzve találjuk meg a X jam-et, a Pacific termékét (X lehet bármi, amit a cég gyárt). Ezen a változatosság kedvéért angolul van feltüntetve a név és más semmi. És talán ez lehet a magyarázat a 12 pászkára! Mert pl. egy csomag kenyérrel a harcos elfogyasztja a dzsemet, egy májkrémet és egy kolbászkrémet, majd a másik csomag kenyérrel a maradék krémeket. A dzsem külön van csomagolva a többi ételtől. Vajon miért? Később megpróbálok választ adni erre a kérdésre. Ugyanebben a zacsiban van a Knorr népszerű terméke, instant főzés nélkül készíthető leves. A leves jó dolog. Hamar kész van, ital- és elektrolitpótló, de mégis megadja az evés élményét is. Meleg, ami télen külön hasznos dolog. A pászka mellett ez a második jó ötlet.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kis zacskóban van még 2 Nescafé, 2 filter tea, 6 zacskó Finomított kristálycukor, 1 darab Multivitamin pezsgőtabletta (amely, a csomagolás szerint fedezi a napi vitaminszükséglet 100 százalékát). Kis műanyag tasakba hegesztve találunk 10 szem szőlőcukrot is. Cukorral bőven el van látva a magyar katona. Bárcsak sóval is el lenne! Az nincs a csomagban. Van itt még egy kis zacskó C-vitaminos italpor, ami 2 liter italhoz elég; 4 Neomagnol tabletta (a zseniális Külsőleg! Nem élelmiszer!, majd Ívóvíz fertőtlenítésére (igen, hosszú í-vel ívunk, mint a halak) szöveggel); Asix drazsérágó (egy teljes csomag) és egy kevéske szalvéta.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A csomagban van még egy adag Pirotabletta (felirata: Tüzveszélyes!, rövid Ü-vel) és egy doboz közönséges gyufa. Ennyi.





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyarázatot ígértem arra, miért van külön csomagolva a dzsem. A kívül lévő ételek csomagolása viszonylag erős, így, bár összenyomódnak, nem szakadnak ki. A dzsem vékony műanyag kelyhe viszont könnyen törik, és a zárt kiszacskóban mindent szépen össze tud kenni. Ha kívül lenne, semminek sem ártana, hiszen a tűzben is melegíthető konzervet a legkevésbé sem érdekli, hogy lekváros lett. Ellentétben a szalvétával vagy a teásfilterrel. Rosszindulatú vagyok, tudom. Vállalom.
Nagyon jó ötlet a pászka, a leves, a pezsgőtabletta. De nem tudnánk olyan víztisztító tablettát adni a katonának, amire nincs ráírva, hogy külsőleg? Legalább a hangulat kedvéért. Hiányolom az evőeszközt (műanyag kanál). Ne jöjjön senki a kanálgéppel, az nem evőeszköz, hanem felesleges terhelés. Hadszíntéren a fene fog mosogatni. Nem kell konzervnyitó, nem kell villa, nem kell kenőkés (vágni nem lehet a kanálgépkéssel). Kanál kell, egy darab étkezésenként. Hiányolom a kézfertőtlenítő kendőt is. Hogy ez miért kell, azt hiszem, nem szorul magyarázatra.
És mindennél jobban hiányolom a csokit! Vagy a karamellát, mogyorót, ropit, aszalt gyümölcsöt. Satöbbit. Nem a hedonizmus motivál, hanem az, hogy ezekkel hangulatot lehet emelni és gyorsan meg lehet enni, ha kell (akár menet közben is).
Felesleges a 10 rágó. 4 elég lenne, de akár kettő is. Persze megfelelően csomagolva. Kellene még egy-két zacskó só (nem feltétlenül az ételhez, hanem pl. elektrolitpótláshoz). Még jobb lenne valami rehidratáló por.

A fentiek után lankadatlan érdeklődéssel nyitottam ki másnap az EZ csomagot. Illetve nyitottam volna. Majd kisétáltam az irodából, és 5 kollégámat kértem meg, hogy tépje fel a zacskót. Pedig külsőre ugyanolyan volt, mint a MFZ-csomag! Kifárasztottuk, legyőztük. Van benne kraft!
A gyári csomag mérete kb. megegyezik a MFZ-vel, újrarendezve a tartalmát viszont elfér 20*17*6 cm méretben, ami egy hajszálnyival több mint két liter. Miért akarják az élelmezési szakemberek zacskózott levegővel megtölteni a magyar katona zsákját? Víziátkelés?
A fentebb említett tartalomjegyzék (hogy azt ne mondjam, leltárív) itt is jelen van. Rémisztő adat: 1371 kilokalória. Ez valamivel több, mint egy amerikai MRE tartalma. MRE-ből viszont nem egyet terveznek naponta! Egy magyar könnyűlövésznek ebből a csomagból kellene harcolnia 24 órán át. A www.weborvos.hu honlapon lévő kalóriaigény-számító képlet szerint egy férfinak 900+10*[testsúlykilogram]*X kilokalória energiára van szüksége, ahol X ülő életmód esetén 1,2, közepesen aktív életmód esetén 1,4, nehéz fizikai munka esetén 1,8. Egy 80 kilós katonának terepen legalább 3060 kilokalória kell a képlet szerint. Ez a csomag a napi kalóriaigényt semmilyen körülmények között sem fedezi, meg sem közelíti! Hölgyek esetén a képlet 700+7*[testsúlykilogram]*X. Az EZ kajacsomag ezek szerint fedezi egy 63 kilogram testtömegű, ülő életmódot folytató hölgy napi kalóriaigényét, vagy egy (a matek nem hazudik!) mínusz 14 kilogrammos férfi katona napi kalóriaigényét! MÍNUSZ 14!
A legszörnyűbb felfedezés: ebben a csomagban nincs melegíthető főétel! A magyar lövész vagy étterembe jár a hadszíntéren, vagy nem eszik meleget. De lássuk, mi van:
2 darab tízdekás Orsi Baromfivagdalt, egy 75 grammos Címeres Sertésmájkrém és egy Orsi Kolbászkrém, 2*6 pászka, Pirotabletta, gyufa, 3 Neomagnol (a lövésznek elég 3, a felderítőnek 4 kell), 10 szőlőcukor, 4 zacskó kristálycukor, 2 Nescafé, sárgabarackdzsem, pezsgőtabletta, Sunny italpor, Citrom ízű tea italpor (filteres tea helyett), rágó, szalvéta.
Ennyi.

Az az aljas gyanú motoszkál bennem, hogy a tervezők feltételezték: a katona valahogyan hozzájut egy meleg főételhez valahonnan, és ezért nincs a csomagban főétel. De hogyan fog hozzájutni a meleg főételhez a katona? Hát úgy, hogy a szépen zacskózott kajacsomagja mellé a hadtápos dob egy negyvendekás székelykáposzta konzervet. Amivel porba zúzza a koncepciót és a katona morálját. Tudom, gulyáságyú. De ha gulyáságyú, akkor miért zacskózott étel?
Mert azt fel sem merem tételezni, hogy ezt az ételmennyiséget bárki is egy napra elegendőnek tartotta. De még a MFZ is nagyon kevés.

Elnézést kérek mindenkitől a negatív hangvételért. Aki nem ért egyet velem, várom a hozzászólásokat. Én villamosmérnök vagyok, nem táplálkozástudományi szakember. Lehet, hogy rosszul látom a dolgokat. Remélem, hogy így van. A remény hal éhen utoljára. Nekem az irodában, majd utána Budapesten mászkálva 2380 kilokalória kell a fenti képlet alapján (közepesen aktív életmód). Ehhez képest a teljes MFZ csomag elfogyasztása után délután hatkor fájó gyomorra dobtam két sajtburgert és ez elég volt ahhoz, hogy hazaérjek és megvacsorázzak.

De csak a hangulat kedvéért, gondolkozzunk el, milyen lenne a jó kajacsomag! Rávághatnánk, hogy MRE, de azért az sem mindenható.
Legyen egy csomag = egy katona = egy nap. És legyen 3500 kalória. Ha Átlag Béla szerződéses szakaszvezető azt veszi észre, hogy Kabulban járőrözve hízik, akkor legfeljebb a csomag egy részét odaadja Ahmednek, a féllábú koldusnak. Legyen benne 2 főétel, egy sós és egy édes. Az egyik legyen hidegen és melegen is fogyasztható készétel, a másik dehidratációval tartósított (és a kivont víz miatt könnyebb). Melegítőzacsi jó ötlet, de ha nincs, túléljük. Pirotabletta vagy Esbit mindenképpen, és vihargyufa. Nem könnyentörő-háztartási, hanem rendes túlélőgyufa. Összehajtható tűzhely szintén nem rossz ötlet, de nem kellene minden napra egy tűzhelyet adni, az legyen inkább külön, a felszerelés részeként. Vagy majd megoldja, ennyi kreativitást a kiképzésen magába fog szívni a katona. Mi megtettük, semmi perc alatt elkészült a hobótűzhely a táborfalvai lőtéren. Legyen benne pászka, és különféle krémek. Sajt, máj, kolbász, gyümölcs (lekvár). Annyi van, lehet válogatni. Legyen benne nasi. Csoki, aszalt gyümölcs, müzliszelet, magkeverék (dió, mogyoró, mandula, megbolondítva kis mazsolával, stb.), keksz, töltött ostya, karamella (lásd Riesen); ebből is tessék választani néhányat. Multivitamin italpor vagy pezsgőtabletta is kell, ami amellett, hogy elveszi a víztisztító tabletta ízét, még pótolja is az elvesző vitaminokat, akármiket. A nem vízoldható vitaminokat tessék beletenni pluszban a zsíros ételbe! Amerikai barátaink nagyon tudják ezt a reinforced, vagyis tápanyagokkal dúsított ételkészítést. Legyen benne minden főételhez egy kanál (kanállal mindent meg lehet enni) és pár kéztörlő kendő. Jöhet a rágó is, cukormentesen. Só és ételízesítő por is pottyanjon a tasakba, mert nem mindenki szereti ugyanúgy az ételt. Én pl. a konzervekbe gyakran nyomtam csípős gulyáskrémet. A színe is jobb, az íze is. Mások falnak mentek, amikor meglátták ezt nem vagyunk egyformák. Egy rehidratáló por is kerüljön bele, sose lehet tudni. Civil neve Gatorade. És a levespor, kávé, tea (forró csoki, kapucsínó, akármi, van választék).
Mindezt úgy kellene csomagolni, hogy ne legyen benne felesleges körbevett üres tér, hanem szépen be legyenek stokizva az egyes elemek. És ha az egész beült az erős (de feltéphető ) zacskóba, akkor adni neki enyhe túlnyomást (mint a chipses zacskóknak), és így lehegeszteni. Semmi nem fog összetörni.
Kétszer hétféle főétel elegendő (7 sós, 7 édes), ezekkel, meg a kiegészítő kajákkal lehet annyira variálni, hogy nem könnyen unja meg a katona. Aki nem szereti valamelyik ételt, az vagy megszokja, vagy elcseréli (a Hétnapos választékából én pl. nem állom a májat és a pacalt tehát ezeken a napokon rossz lesz a kedvem). De ennyi variálható elemmel nem fordulhat elő, hogy valaki totál depressziós lesz, ha kinyitja a csomagot. Valami finomat biztosan talál. A lelkiállapot pedig igencsak fontos dolog. A katona szívéhez (nemtől függetlenül) a gyomrán keresztül vezet az út.
És könyörögve kérem, írjuk le, rajzoljuk le, hogy hogyan lehet elkészíteni az ételeket! Több nyelven is! A NATO morcos ránk, mert nem vagyunk pengék befogadó nemzeti támogatásból (így mondják szépen azt, hogy mások idejönnek és megkapják, amit szeretnének), meg együttműködésből. Ez nyilvános, napilapok is leírták. Itt a kiváló alkalom az erősítésre. Valamint vegyük figyelembe, hogy ez a csomag odakerülhet egy kimerült, sebesült, elcsigázott emberhez, vagy segély formájában egy magyarul nem tudó emberhez is. A jó rajzokat könnyen meg lehet érteni.

Végére érve az álmodozásnak, annyit mondhatok, hogy tanulságos volt megvennem a kajacsomagokat. Az EZ kb. 600, a MFZ kb. 900 forintba került. Tudományos kíváncsiságomat és éhségemet is csillapították (ez utóbbit a fentebb említett fenntartásokkal, rövid időre).
Aki olyan helyzetben találja magát, hogy ilyen ételcsomagokkal, vagy az utód Hétnapos-sal táplálják, remélem, hasznosítja a Soldat által leírtakat és ezt a cikket.
És ha esetleg olvassa olyasvalaki, aki beosztásából adódóan foglalkozik élelmezéssel, a leírtakat feltétel nélkül vállalom. Ezek a csomagok önmagukban csak az éhhalálhoz elegendőek a hadszíntéren (tudom, Sztálingrád ostrománál a németek a lovakat is levágták jó étvágyat a BTR-hez, nagy a vastartalma!). E-mail címem megtalálható az adataim között.


A fotókat a szerző készítette. A cikkben foglaltak a szerző véleményét tükrözik. A cikknek nem célja, hogy a Magyar Honvédséget rossz színben tüntesse fel. Viszont célja, hogy hasznos információkat adva felkészítse mindazokat, akik EZ, MFZ vagy Hétnapos csomagot fogyasztanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kundk.blog.hu/api/trackback/id/tr16636472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2008.12.04. 08:41:57

Jó cikk, gratulálok! Annyi kötözködést azért had tegyek, hogy a német nem hivatalos NATO nyelv - a francia és az angol az.

Pavel Korcsagin 2008.12.07. 12:00:23

Még mielőtt így tűnne, nem én készítettem a cikket... :)

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2011.07.11. 07:08:52

Szerintem a kiindulási alap az, hogy a magyar katona a laktanyai szolgálat után úgyis kövér (A kaja csapnivaló, így mindenki kenyeret eszik csak?), nem árt ha fogy egy kicsit. Enni viszont kell, ezért a diétás csomag. Így hozza formába a (nép)hadsereg a gárdát.Ezért ez nem is ellátás hanem jószolgálat. :-)

zeddez 2011.07.11. 12:54:01

Azokat kéne kivezényelni 2-3 hónapra ezzel ellátva, aki összeállította, meg jóváhagyta...

Rowen 2011.07.15. 21:12:52

Második csomag totál logikátlan. Ha már csóri katona nem kap főételt, minek kap a semmihez melegítő kockát ?!? Talán ha elszerez a gaz ellentől egy konzervet akkor már ez is megoldható lenne :P

BTW én az ajánlott 3 usák mre/nap adagtól is jócskán éhes maradtam, pedig nem vagyok egy nagydarab alkat, butaságaitól eltekintve a magyar sem tűnik vészesen nagyon rossznak, csak adjanak tényleg többet.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2015.03.02. 07:34:25

@Rowen: Meleg főétel kell? Lőjön magának valamit. :-)

szvsz 2015.05.22. 14:33:57

Szerintem ezeket olyanok találják ki, akik max. a buszmegállóig mennek gyalog. Oda kell tennei őket, zavarjanak le párszor egy 40-60 km-t melegben és hidegben is megtoldva kintéjszakázással, kempingezéssel, utána rögtön ésszerű csomagot fognak összeállítani. Nem kell ide táplálkozáskutatónak lenni.
süti beállítások módosítása