HTML

HTML

websas.hu


Kovax skype: kovaxur

Pavel skype: pavelkorcsagin

msn status My location on TeamSpeak
Cylex Silver Díj

Devportal

Nincs megjeleníthető elem

WebLabor

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

Kommentek

  • Pavel Korcsagin: @fiúk csángók vagytok?: Köszönjük a tartalmas hozzászólást! Így sok év távlatából is akadnak még b... (2015.09.25. 10:46) Cukor és tömény kénsav
  • blah blah: tudom iszonyú régi hozzászólás, de csak nem hagyhatom így a cukrok nem igazán nemzetközi fogalmak,... (2015.06.17. 00:03) Cukor és tömény kénsav
  • szvsz: Szerintem ezeket olyanok találják ki, akik max. a buszmegállóig mennek gyalog. Oda kell tennei őke... (2015.05.22. 14:33) Magyar élelmiszercsomagok
  • Sparhelt: @Rowen: Meleg főétel kell? Lőjön magának valamit. :-) (2015.03.02. 07:34) Magyar élelmiszercsomagok
  • DragovichNikita: @Kovax: Ne, hogy bedőlj neki ez csalás! Pénzt akarnak ki huzzni belőled, be nem dőlj nekik ;). (2012.08.28. 14:06) Magyarított SPAM
  • hrgy: A videot eltavolitottak :-( (2012.05.10. 23:40) Cukor és tömény kénsav
  • Pavel Korcsagin: Szegény. :( Azt nem mondom, hogy át tudom érezni :W mert nem, de sajnálom. (nem őszintén) De a Bat... (2012.02.17. 18:43) Szopoda
  • Utolsó 20

Heater Meals önmelegítő élelmiszercsomag

2008.08.27. 19:48 | Pavel Korcsagin | Szólj hozzá!

Címkék: mreháttér

Forrás: Magyar Túlélő Portál

Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Soldat  
2005. Április 25.


Tavaszi beszerzőkörutam alkalmával a Cabela's áruházban beszereztem egy Heater Meals csomagot, amiről korábban sok jót olvastam. Különösen azért érdekelt ez a készlet, mert az MRE-n kívül eddig még nem találkoztam önmelegítő konzervvel, így érdekesnek tartottam az összehasonlítást.
Ahhoz, hogy a csomag valódi értékeit felfedezzük, egy dolgot világosan kell látnunk: ez a készlet nem hátizsákos túrázóknak, és nem katonáknak készült. A célcsoport egyértelműen az Amerikában rendkívül népszerű vadkempingezők, akik óriási méretű pick-up autóikkal, lakóautóikkal járják be Észak-Amerika valóban lenyűgöző méretű és szépségű érintetlen hegységeit, sivatagjait és erdeit. Ezekben a járgányokban bőven van hely, a tervezőknek láthatólag nem volt célja sem a minimális térfogat elérése, sem a súly minimalizálása, sem pedig a mindent kibíró csomagolás. Ez tehát egy olyan kategóriája az élelmiszercsomagoknak, amelyről a Magyar Túlélő Portál oldalain még nem volt szó, bár tény, hogy technikailag az MRE-vel mutat néhány rokon vonást.
A túlélés kifejezést sokan, sokféle módon próbálták már meghatározni. Azok a technikák, amelyeket mi igyekszünk elsajátítani, nem állnak messze a katonai elitalakulatok számára oktatott ismeretektől. Egy amerikai vadkempingező viszont azt is túlélőhelyzetnek éli meg, ha este nincsen meleg vacsorája. Nem vagyunk egyformák. Mindemellett nem szabad lebecsülni azt a veszélyt, amely a kempingezőkre leselkedik Észak-Amerika azon területein, amelyek kiterjedését egy átlag, Bakonyban edzett magyar túrázó szinte felfogni sem tudja. Ilyen körülmények között a Heater Meals csomag valóban értelmezhető túlélő élelmiszercsomagként.

Nézzük a készletet - Marhahús burgonyapürével és szaftos gombával



 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Heater Meals csomag vidám színekben pompázó kartondobozban kerül a vásárlóhoz. A dobozon olyan részletességgel leírt és ábrákkal szemléltetett használati útmutató van, hogy aki ez alapján sem tudja az ételt elkészíteni, az tényleg megérdemli azt, hogy éhen haljon.




 

 

A teljes csomag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A dobozból takaros kis téglalap alakú, habosított műanyag tálca kerül elő, közepén az egyelőre rejtélyes élemiszerrel. A téglalap hosszanti oldala mentén műanyagfóliába csomagolt evőeszközöket, sót, borsot és szalvétát találtam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egész nagyon hasonlít a repülőgépeken osztogatott evőeszközcsomagokra. A élelmiszercsomag mellé egy 2 uncia űrtartalmú, sós vizet tartalmazó átlátszó műanyag zacskót helyeztek.

A sós víz melegítésre való, nem ivásra.

 

 

 

 

 

Ez a rendszer lelke. Az MRE-hez hasonlóan ugyanis a Heater Meals melegítője is vízzel indul. A melegítő akkor kerül elő, ha az élelmiszer tartalmazó műanyag dobozkát levesszük a tálcáról. Újabb figyelmesség: Mrs. Dash 0.6 gramm töltőtömegű fűszerkeverék-költeményét találjuk a melegítőn, csak úgy odavetve. Nem igazán értem azt, hogy a fűszer miért nem az evőeszközöket és a többi fűszert is tartalmazó műanyag zacskóba került. Egyik lehetséges magyarázat, hogy Mrs. Dash kiváló fűszere csak ehhez a változathoz jár, más ételek más fűszereket kapnak. Míg az evőeszköz készletet vélhetőleg a gyártási és csomagolási költségek alacsony szinten tartása érdekében változatlan formában mellékelik minden Heater Meals csomaghoz, függetlenül attól, hogy az milyen ételelt tartalmaz.


A melegítő a szabad levegővel érintkezik. A sárga csomag Mrs Dash fűszere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdekes módon az MRE-vel ellentétben a melegítő közvetlenül érintkezik a levegővel. Ez azt jelenti, hogy bizonyosan más kémiai anyagot használtak. Úgy vélem, az eltérő fejlesztési koncepció az oka annak, hogy a készlethez mellékeltek vizet, méghozzá sósat. Bár kipróbálni nem volt lehetőségem (csak egy készletet vettem), de meggyőződésem szerint a Heater Meals melegítője nem indul édesvízre. Valószínűleg így akadályozzák meg azt, hogy a páratartalom, vagy a csomagba egyébként könnyen bejutó víz idő előtt aktiválja a melegítőt. A melegítőn ábra figyelmeztet, hogy az egészen hülye, vagy végsőkig kiéhezett felhasználó ne egye meg azt.

Miután a csomagoláson taláható útmutató alapján kiműveltem magamat, nekiláttam az elkészítésnek. A műanyag zacskóból a vizet a szabadon lévő kémiai melegítőre csurgattam. A reakció azonnal beindult, de a dobozon levő tájékoztató szerint a melegítő csak kb. egy perc múlva indul be teljesen. Az ételt tartalmazó dobozt az előírás szerint fejjel lefele rátettem a melegítőre, majd az egész tálcát visszacsúsztattam a kartondobozba. A dobozon van egy nyelv, ami segítségével az újra lezárható, így segít bennt tartani a felszabaduló forró gőzt. A teljes melegítési idő 14 perc, azonban ebből a legintenzívebb az első 6 perc. A doboz résein gőzmozdonyt megszégyenítő mennyiségű, egyébként szagtalan gőz dől ki. 6 perc után az általános gőzölés alábbhagy, mert elpárolog a víz nagy része. Ekkorra a dobozban már javában körül lengi a csomagot a forró gőz. Az MRE-vel ellentétben ezt a csomagot nem kell odatámasztani semminek, nem kall attól tartani, hogy a talaj elszívja a hőt. A habosított műanyag nagyon jól szigetel alulról. Ha pedig megdöntenénk a csomagot, akkor kifolyna a tálcából a víz.


Mint a felirat is elárulja, a csomagot "fejjel lefelé" kell a melegítőre tenni.

 

 

 

 

 

 

Bár a víz nem tart ki 14 percig, a kémiai melegítő körülbelül ennyi ideig melegíti az ételt tartalmazó dobozt. Én is megvártam, amíg letelik az előírt idő, majd feltéptem a műanyag doboz tetején levő, korábban a kémiai melegítővel érintkező műanyag fóliát. Az élelmiszeres doboz belülről nincsen kettéosztva. Akik figyelmesen olvasták eddig a tesztet, most gyanakodni kezdhetnek: akkor a gombás, szaftos marhahúst összenegedték a köretnek való krumplipürével? Igen. A Heater Meals-ben ugyanis amerikai krumplipüré van, vélhetőleg tele mindenféle adalékokkal. Ettől nem folyik szét, és keveredik a szaftal, ahogyan azt egy normális, magyar krumplipürétől elvárná az ember, hanem egy tömbben marad. A tömb lágy, a villával könnyen vágható. Ilyen fura krumplipürét még nem láttam. Az étel az én ízlésemnek kissé sótlan volt, amin viszont könnyen tudtam segíteni az evőeszközhöz mellékelt fűszercsomaggal. Az ízből természetesen érződik, hogy konzervről van szó, kissé műanyag, de ettől függetlenül nagyon finom. A gasztronómiai élmény azonban Mrs. Dash fűszerével válik felejthetetlenné. Amerikai konzerveknél teljesen megszokott, hogy a hús kiváló minőségű. Mócsingot, zsíros részt, kötőszövetet nem találtam. Az egész csomaggal kb. három perc alatt végeztem. Egy csomag kalóriatartalma mindössze 320 kcal, ami megegyezik egy darab McDonald's-féle sajtburger energiatartalmával. Hát ettől nem megyünk a falnak! Egy aktív túlélő ennél minimum tízszer több kalóriát igényel egy nap.


A doboz hátoldalán olvasható a kalóriatáblázat, és a retardáltak számára is érthető összeszerelési ábra.

 

 

 

 

 

 

Összességében úgy vélem, hogy a Heater Meals egy nagyon jó minőségű, gyakorlatban is jól működő csomag, amelyet sajnos mi semmire nem tudunk használni. Úgy vélem, ha valaki Amerikában jár beszerzőkörúton, teljesen felesleges a bőröndjében ilyen csomagnak helyet szorítania. Sokkal jobban jár, ha itthon beszerez egy pár darab MRE csomagot a feketepiacon, és kinnt vesz mellé néhány vészhelyzeti élelmiszercsomagot. A Heater Meals-t pedig hagyjuk meg azoknak, akiknek készült: a kényelmes amerikai autós turistáknak.

Írta: Katona "Soldat" Gábor

Linkajánló:
MRE
Magyar Honvédség hétnapos élelmiszercsomagja
Német hadsereg egynapos harci fejadagja
Német hadsereg vészhelyzeti élelmiszercsomagja
Vészhelyzeti élelmiszercsomagok
www.heatermeals.com
www.cabelas.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kundk.blog.hu/api/trackback/id/tr57636584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása