HTML

HTML

websas.hu


Kovax skype: kovaxur

Pavel skype: pavelkorcsagin

msn status My location on TeamSpeak
Cylex Silver Díj

Devportal

Nincs megjeleníthető elem

WebLabor

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

Kommentek

  • Pavel Korcsagin: @fiúk csángók vagytok?: Köszönjük a tartalmas hozzászólást! Így sok év távlatából is akadnak még b... (2015.09.25. 10:46) Cukor és tömény kénsav
  • blah blah: tudom iszonyú régi hozzászólás, de csak nem hagyhatom így a cukrok nem igazán nemzetközi fogalmak,... (2015.06.17. 00:03) Cukor és tömény kénsav
  • szvsz: Szerintem ezeket olyanok találják ki, akik max. a buszmegállóig mennek gyalog. Oda kell tennei őke... (2015.05.22. 14:33) Magyar élelmiszercsomagok
  • Sparhelt: @Rowen: Meleg főétel kell? Lőjön magának valamit. :-) (2015.03.02. 07:34) Magyar élelmiszercsomagok
  • DragovichNikita: @Kovax: Ne, hogy bedőlj neki ez csalás! Pénzt akarnak ki huzzni belőled, be nem dőlj nekik ;). (2012.08.28. 14:06) Magyarított SPAM
  • hrgy: A videot eltavolitottak :-( (2012.05.10. 23:40) Cukor és tömény kénsav
  • Pavel Korcsagin: Szegény. :( Azt nem mondom, hogy át tudom érezni :W mert nem, de sajnálom. (nem őszintén) De a Bat... (2012.02.17. 18:43) Szopoda
  • Utolsó 20

A cseh hadsereg egyéni harci fejadagja (BDP I)

2008.08.27. 19:12 | Pavel Korcsagin | Szólj hozzá!

Címkék: mreháttér

Forrás: Magyar Túlélő Portál

Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Soldat  
2005. Március 10.


A zseniális MRE, a magyar-, és a német, hadsereg harci fejadagja után ezúttal a csehek BDP (Bojová Drávka Potravin, kb. harci fejadag) csomagját szeretném bemutatni a Magyar Túlélő Portál olvasóinak. A cseh csomag azért is fontos támpont, mert Csehország ugyanúgy a Varsói Szerződés volt tagja, mint Magyarország. Csehország igencsak hasonló gazdasági és társadalmi problémákkal küzd, mint Magyarország. Míg az MRE az álom, a cseh csomag a realitás: egy volt szocialista ország gazdasága ma egy ilyen csomaggal tudja ellátni katonáit. Hogy őszinte legyek, reméltem, hogy a csehek egy gyenge csomaggal fognak előállni. Akkor mondhattuk volna, hogy hát sajnos ez van, a hozzánk hasonló országok sem tudnak jobb csomagot adni, mint mi, de hát hajrá! Ezzel szemben a csehek egy abszolút világszínvonalú, tudatosan tervezett és összeállított, a katonák igényeit szem előtt tartó, magas élvezeti- és tápértékkel rendelkező csomagot állítottak össze, amelyet versenyképes áron a polgári felhasználók is megvásárolhatnak.

A BDP I-es csomag



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A BDP csomagokat a hadseregen kívül többek között a következő szervezetek használják:

    * Rendőrség
    * Mentőszolgálat
    * Tűzoltóság
    * Bánya- és hegyimentő szolgálat
    * Polgári védelem
    * Katasztrófavédelem


A fenti szervezetek mindegyike részt vesz egy természeti- vagy gazdasági katasztrófa elhárításában, így logisztikai szempontból szerencsés, ha saját készletekkel rendelkeznek. Ezzel a csomaggal látják el a regionális és lokális krízisközpontokat is, így bármilyen válsághelyzet esetén ezt a csomagot "vetik be" először.
A BDP tekinthető tehát Csehország elsőszámú élelmiszer fejadagjának, azonban ahogy az a fentiekből is kitűnik, vészhelyzeti élelmiszercsomagként is használják.



Hogy a BDP értékeit valósan mérhessük fel, tudnunk kell arról, hogy létezik egy KDP (Konzervová Drávka Potravin) fedőnevű, gazdagabb összetétellel rendelkező csomag is. A KDP a BDP-re épül tartalmilag, azonban a teljesen autonóm felhasználhatóság érdekében kiegészítették többek között evőeszközökkel, szappannal, WC papírral, valamint főzőkészülékkel. Tehát a BDP-ben nem azért nincsenek ezek benne, mert rossz a tervezés, hanem azért, mert ezt a csomagot más esetekben használják.


A KDP csomag tartalma. Figyeljük meg a kép bal alsó sarkában lévő melegítőt.

A KDP ezek szerint a leggazdagabb összetételű élelmiszer fejadag, amivel eddig találkoztam. Lehet, hogy különös az, hogy ezt pont egy cseh csomag kapcsán írom le, de így van.

A BDP I és II közötti különbség kizárólag a főmenüben van. Ennek - akárcsak az MRE esetében - nincs komolyabb jelentősége, mert minden főmenü finom. A csomag erős kék színű műanyag fóliával burkolt többrétegű papírdobozban kerül a felhasználóhoz. A kék fólián belül még egy átlátszó fóliát is találunk, ezért bátran állíthatom: a BDP jól be van csomagolva. A teljes csomag méretei: 250 mm * 200 mm * 70 mm, súlya 1600 gramm. A kék színű fólia katonai felhasználásnál nem előny, de mint az előbb írtam, ez egy széles körűen használt készlet, így szükségszerű kompromisszum történt. Ami viszont valamennyi általam tesztelt katonai csomag felé helyezi az az, hogy végre közérthető módon, a külső csomagoláson tüntetik fel a lejárati dátumot. Nem kell kódokat fejteni, találgatni. A hadsereg kétéves eltarthatóságot követel meg a gyártótól, azonban a civil piacra szánt csomagoknál ezt nem minden esetben tudják tartani.
Az elkészítési instrukciót és a tartalmat három nyelven, csehül, angolul és franciául mellékelték a készlethez. Figyelmesség a külföldi felhasználók számára, hogy az egyébként hasonlóan csomagolt édes és a sós keksz nevét az angol nyelvű menülapon is feltüntetik csehül, zárójelben. Így nem okoz gondot a két különböző keksz beazonosítása a termékre ragasztott címkék alapján. A főételek a korábbi tesztek alkalmával már többször bemutatott rétegelt, hajlékony fémfóliába kerültek csomagolásra. A csehek - szakítva a német és a magyar rossz hagyománnyal - az összes lehetséges módot ismertetik a vevőtájékoztatóban arra vonatkozólag, hogy a főételt a katona milyen módon tudja felmelegíteni. Ezek szerint melegíthetjük közvetlenül, vízbe téve és járművek motorján. Nagyon jó, hogy végre valaki leírta: ezek a konzervanyagok bírják a közvetlen melegítést. Külön okosság, hogy a motorokon történő melegítésre felhívja a tájékoztató a figyelmet, ami nem biztos, hogy minden katonának azonnal eszébe jut.
Elkészítési útmutató három nyelven
A csomag összetétele angol és francia nyelven
A csomag összetétel cseh nyelven


A csomag tartalma:



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A teljes készlet

   1. "Znojomo" sertéshús rízzsel, 300 gramm. (Lejárat: 2006.09.12)
   2. Paradicsomos gulyás, 300 gramm. Erre aztán senki nem mondhatja, hogy távol áll a hazai ízlésvilágtól! A magyar gulyás nemzetközi diadalútjának újabb állomása, kimondottan jó minőségben. (Lejárat: 2005.12.02.) Mindkét főételen rajta vannak a fő összetevők, igaz hogy csak cseh nyelven.
   3. Sós keksz, 125 gramm. Igazából nem egy kimondottan sós ízű keksz, inkább azt mondanám, hogy nem édes. (Lejárat: augusztus 6, az év nem derül ki).
   4. Édes keksz, 125 gramm. (Lejárat: 2006, július). Mindkét keksz igazi telitalálat. Annyira finomak és laktatóak, hogy erősen gondolkozom azon, hogy egy nagyobb mennyiséget szerzek be, csak ebből. Csomagolásuk a német csomagban található kekszekhez hasonlóan fémfólia, ami elpusztíthatatlan. A fólián külön vevőtájékoztató van az összetételről, azonban a kalóriatartalmat sem itt, sem más komponenseken nem tüntetik fel.
   5. Lunchburger krém, 100 gramm. (Lejárat: 2003. 06. 31.) A magyarul húskrémnek, húspástétomnak hívott kenhető matéria cseh változata, kitűnő ízben. Bár már lejárt, egészségügyi tüneteket nem produkált.
   6. Sajtkrém, 100 gramm. (Lejárat: 2005. 08. 19.) Én nem szeretem a sajtkrémeket, de aki igen, annak ez is ízleni fog.
   7. Baracklekvár, 2x30 gramm. (Lejárat: 2005. 11.hó) Olyan, mint a többi baracklekvár. Édes keksszel csemege!
   8. Keserűcsoki, 50 gramm. (Lejárat: 2005. 11.hó). Egyetlen valamirevaló katonai kajacsomagból sem hiányozhat a csoki! Vékony fémfóliába csomagolták.
   9. Instant multivitamin italpor, narancs ízű. Az én csomagomban a por kissé összeragadt, vélhetőleg nedvesség érte. Az energiatartalma fel van tüntetve, azonban mérsékelt cseh nyelvtudásom miatt nem tudom eldönteni, hogy a két jelzett érték között mi a különbség, és miért. Egyébiránt finom itóka készíthető belőle, valószínűleg egy liter vízben kell oldani.
  10. Pezsgőtabletta, 10 darab. (Lejárat: 2005.11.hó). Régen mondom - csak nincs, aki meghallgassa -, hogy katonai csomagban az italkészítés lehetőségét pezsgőtabletta formájában a legcélszerűbb megoldani. A cseh tabletta 11 féle vitamint is tartalmaz. A pezsgőtabletták az ismert műanyagtubusba vannak csomagolva, ami teljesen vízhatlan zárást biztosít. A tabletták segítségével a katona pontosan meghatározhatja a napi vitaminbevitelét, valamint azt, hogy egyszerre mennyi italt szeretne elkészíteni. Mindezek miatt ez a komponens már túlmutat az egyszerű harci fejadagon: ez már túlélőcsomag-alkotórész! A tubust zsebre téve mindig kéznél van. Ha azt vesszük, hogy egy katona minden nap kap egy BDP-t, akkor könnyen kiszámítható, hogy három nap után már akár egyhavi vitaminszükségletet is tud kis helyen és biztonságosan raktározni, pezsgőtabletta formájában. Ennek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Téli körülmények között mérsékelt égövön szinte lehetelen elegendő mennyiségű vitaminhoz jutni, ami hosszú távon komoly megbetegedéseket okozhat (beri-beri, skorbut, stb). Számomra teljesen egyértelmű, hogy a tervezők a remélhetőleg be nem következő vészhelyzetre gondolva tették a csomagba a pezsgőtablettát, ugyanis normális esetben a katona elegendő itókához jut a korábban említett italporból is. Az élet egyik nagy rejtélye, hogy a trágya magyar csomagban miért nincsen pezsgőtabletta akkor, amikor Magyarország a világ egyik legnagyobb pezsgőtabletta fogyasztója és előállítója. Mondhatnám: pezsgőtabletta nagyhatalom vagyunk. Több, világszínvonalú termék is kapható boltjainkban, igazán nem magas összegért. A cseh katona szerencséje, hogy okos emberek rakták össze a BDP-t. A magyar katonának ezúttal sincs szerencséje... (Ráadásul - mint az a közelmúlt eseményeiből egyértelműen kiderül - nem szerencsés, ha a magyar katona panaszait a Honvédelmi Minisztérium oldalán a katonák számára létrehozott fórumon teszi közzé.)
  11. Instant kávé, 2x2gramm. (Lejárat: 2005.11.09). Egy csomagból másfél deci kávét nyerhetünk. A csomagoláson hatnyelvű elkészítési útmutató van, tehát ez a kávé egy valódi nemzetközi sztár.
  12. Filteres tea, 2 darab. Ha valaki nem tud teát főzni, a csomagolásból kiderül, hogy 96 fokon 3-4 perc alatt kapunk teát.
  13. Cukor, 8x5gramm. Bőven jut kávéba, teába és még marad is.
  14. Só, 2x2gramm.
  15. Rágó, gyümölcsízű, 4 darab egybe csomagolva. A rágó cukrot tartalmaz! Ez nem szép dolog, lesz dolga a cseh hadsereg fogorvosainak.
  16. Többcélú papírkendő, elegendő mennyiségben ahhoz, hogy a táplálkozási folyamat elején és végén is használjuk.
  17. Frissítőkendő, 3 darab. Minden étkezés előtt lehetőséget ad a személyes higiénia gyakorlására. A papírkendő és a frissítőkendő a vevőtájékoztatóval és a menüvel együtt egy nejlonzsacskóba került. A zacskó nem ereszt, így vizet is hordhatunk benne.


Cukor, tea kávé és só

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[elnézést, de nincs képünk - Pavel Korcsagin]
A csoki fémfóliában és a négy rágó

Az instant italpor és a pezsgőtabletták


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kedvenceim: felül a sós, alul az édes keksz


 

 

 

 

 

 

 

 

 

A két főétel


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bal oldalt felül a sajtkrém, mellette a húskrém, alul a két lekvár


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A BDP I-es csomag

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt kapja egy cseh katona egy napra. Én két napig éltem ilyen csomagon, és állíthatom: tartalmilag és ízvilágát tekintve is egészen kiváló csomag. A BDP-t csak ajánlani tudom mindenki számára. Meg merem kockáztatni, hogy jobb, mint a német csomag különösen, ha figyelembe vesszük a vízmentes csomagolást. Mint az egyes komponensek lejárati dátumából is látszik, a csomagot összeállító cég bizonyos logisztikai kihívásokkal küzd. Ennek oka véleményem szerint az, hogy a komponensek túlnyomó többsége nem kimondottan katonai megrendelésre készült, hanem a polgári piacra. Így nyilván nehézséget okoz, hogy ugyanabban a hónapban járjon le a számos összetevő szavatossága.
Akik olvasták korábbi katonai élelmiszercsomag tesztjeimet, azok nyilván egyetértenek velem abban, hogy a cseh csomag mellett a hazai egyszerűen felháborítóan gyenge. Botrányos. A Magyar Honvédség döntéshozói helyett is szégyellem magamat, hogy idáig jutottunk. A csehek fényévekkel előznek meg minket. A közeljövőben gyakorlati lépéseket fogok tenni annak érdekében, hogy a hazai döntéshozók nyilvánosan foglaljanak állást az ügyben, hogy lesz-e normális magyar kajacsomag, vagy nem.

Megjegyzés:
A BDP I-es csomagok a kék fólián feltüntetett "központi" lejárati dátum szerint a szavatossági idő lejárta után érkezetek meg hozzám. Levélben kérdést intéztem Mr. Vladimir Novak Úr (ARMYSHOP.CZ) részére azt kérve, hogy ismertesse velem álláspontját a lejárati dátummal kapcsolatosan. Levelem megérkezését követően Mr. Vladimir megvizsgálta készleteiket, és a hibát elismerte. Nem volt mellébeszélés. Nem volt hárítás. Nem voltak megválaszolatlan e-mailek. Úgy gondolom, ez egy nagyon fontos dolog, ami tükrözi az ARMYSHOP.CZ üzletpolitikáját. Ha egy cég lejárt szavatosságú terméket küld, az hiba. Én rutinos internetes rendelő vagyok és tudom azt, hogy ilyen hibákat a legnagyobb online boltok is el szoktak követni. A kérdés az, hogy a hiba után a bolt hogyan reagál. Az ARMYSHOP.CZ gyorsan és hatékonyan intézkedett, rövidesen új csomagokat kapok. Ez számomra azt jelenti, hogy ez egy korrekt vezetésű, megbízható bolt. Mindezek csak ajánlani tudom az ARMYSHOP.CZ-től történő rendelést, mert a garanciális kötelezettségek alól nem fog kibújni.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani Mr. Valdimir Novaknak a cikk elkészítéséhez nyújtott segítségért.

Kiegészítés

Mint a hozzászólásokban is írtam, megkaptam az új, hosszabb lejáratú csomagokat az ARMYSHOP.CZ-től.
Vladimir kérdésemre elmondta, hogy a különböző színek a különböző gyártási időpontokat jelölik. Így a seregben a raktárosnak nem kell tűnődnie naphosszat, hogy melyik csomagot adja ki. Ez nagyban gyorsítja és pontosabbá teszi a logisztikát. Jelenleg négy színt használnak, ami mindig újraindul. A KDP esetén viszont a szín a beltartalmat jelöli, tehát, hogy melyik menüről van szó.

A BDP csomag ára: 359.- Cseh Korona [~4000 forint mai áron - Pavel Korcsagin]


Írta: Katona "Soldat" Gábor


Linkajánló:

Image

MRE

A Magyar Honvédség hétnapos élelmiszercsomagja

A német hadsereg egyéni harci fejadagja

A német hadsereg vészhelyzeti élelmiszercsomagja

Vészhelyzeti élelmiszercsomagok

Por alakú tápanyag koncentrátumok

A bejegyzés trackback címe:

https://kundk.blog.hu/api/trackback/id/tr64636544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása