HTML

HTML

websas.hu


Kovax skype: kovaxur

Pavel skype: pavelkorcsagin

msn status My location on TeamSpeak
Cylex Silver Díj

Devportal

Nincs megjeleníthető elem

WebLabor

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

Kommentek

  • Pavel Korcsagin: @fiúk csángók vagytok?: Köszönjük a tartalmas hozzászólást! Így sok év távlatából is akadnak még b... (2015.09.25. 10:46) Cukor és tömény kénsav
  • blah blah: tudom iszonyú régi hozzászólás, de csak nem hagyhatom így a cukrok nem igazán nemzetközi fogalmak,... (2015.06.17. 00:03) Cukor és tömény kénsav
  • szvsz: Szerintem ezeket olyanok találják ki, akik max. a buszmegállóig mennek gyalog. Oda kell tennei őke... (2015.05.22. 14:33) Magyar élelmiszercsomagok
  • Sparhelt: @Rowen: Meleg főétel kell? Lőjön magának valamit. :-) (2015.03.02. 07:34) Magyar élelmiszercsomagok
  • DragovichNikita: @Kovax: Ne, hogy bedőlj neki ez csalás! Pénzt akarnak ki huzzni belőled, be nem dőlj nekik ;). (2012.08.28. 14:06) Magyarított SPAM
  • hrgy: A videot eltavolitottak :-( (2012.05.10. 23:40) Cukor és tömény kénsav
  • Pavel Korcsagin: Szegény. :( Azt nem mondom, hogy át tudom érezni :W mert nem, de sajnálom. (nem őszintén) De a Bat... (2012.02.17. 18:43) Szopoda
  • Utolsó 20

Vizipipa 1

2008.07.10. 11:17 | Kovax | 28 komment

Címkék: vízipipa

 Pavelnek intézném következő bejegyzésemet. Gyűjtöttem kicsit a vizipipákról. (vízi).

A vízipipa története

Az első vízipipákat kókuszdió héjából készítették Indiában. Természetesen azóta sokat változott és különösen népszerűvé vált a Közel-Keleten. Az arab világban szinte elképzelhetetlen nélküle az élet. A Nargile fénykora a XVII. századi Törökországban volt, akkoriban szigorú szabályok alakultak ki használatával kapcsolatban. 



Nem minden dohány alkalmas vízipipázásra, egyedül a kifejezetten erős, sötét színű iráni dohány. Ezt első lépésben többször átöblítik vízben, hogy veszítsen erejéből, majd datolya lével itatják át. Az ígényesebb dohányokat végül gyümölccsel ízesítik Az ínyencek ezt azzal fokozzák, hogy friss gyümölcsdarabokat tesznek a víztartályba, még ízletesebbé téve a füstöt. 

A sheesha használatának saját etiquettje sok mindenre kitér, például kifejezett sértésként fogható fel, ha valaki a másik által szívott pipa izzó széndarabjáról gyújtja meg cigarettáját. Úgy gondolják, ez megzavarja az izzás ritmusát. A 19.-20. században kifejezetten népszerűvé vált az európai elit nők körében. 

Fontos eszközévé vált az öt órai teázásnak és egyéb intellektuális összejöveteleknek. Napjainkban ugyan a cigarettázás népszerűsége és egyszerűsége enyhén csökkentette a sheesha használatát, de aki valóban tudja értékelni a vízipipázás adta örömöket, az sosem cserélné le.

 

 

Mennyire káros a vízipipa?


- Mi a különbség a vízipipa és cigaretta között?

A vízipipa tetején körülbelül 600 fokon izzik a faszén. Ez azonos azzal a hőmérséklettel, ami a cigaretta szívásakor jelen van. Mégis, mi a különbség a kettő között? 

A cigaretta dohány száraz, és a papírral együtt azonnal hamuvá ég a 600-800 fokon. Ezen a hőmérsékleten jönnek létre a rákkeltő anyagok, melyeket ilyen forró állapotban a szájba majd tüdőbe szívnak a dohányosok.

A vízipipában nem égetjük hamuvá a nedves dohányt, hanem forró levegőt áramoltatunk át rajta. A levegő az izzó faszén mellett hevül fel, de mire elér a dohányhoz, lehül 200-400 fokosra. Nem tudnak a rákkeltő anyagok kiválni a dohányból, aminek a füstje átáramlik a pipa testén és a szívócsövön, ahol egy része lerakódik. Ez a füst út közben átáramlik és lehül a vízben, ahol szintúgy lerakódik némi anyag.

A vízipipa füstje hideg, így a gégerák nem valószínű. A hosszú csőrendszerben és vízben megszűrődik, így a káros anyagok lerakódnak, nem jutnak a tüdőbe. 


- kátrány és nikotin

Mivel a vízipipában nem ég papír, így kátrány sem keletkezik. Hogyha megnézed a csomagolását, rá van írva: "Tar 0.0%" (tar = kátrány)

A nikotin tartalom kicsit érdekesebb dolog. Egyes dohányokon 0.5%, míg másokon 0.05% van feltüntetve. Mindkettő olyan érték (tömésenként 10 gramm dohánnyal számolva), amitől nikotinmérgezést kapna a vízipipázó.

Tény: senki nem lett eddíg vízipipa függő, és a vízipipázó dohányosok nikotin éhsége nem enyhül a vízipipától. Gyakori, hogy pipázás közben rágyújtanak egy szál cigire. 


- Mit mond a toxikológus?

"Tudni kell a vízipipáról, hogy mivel itt hosszú a füstnek az útja, egy csomó káros anyag lecsapódik, és ha már idézőjelben beszélhetünk arról, hogy hogyan a legegészségesebb dohányozni, akkor a vízipipa ezek közül a legegészségesebb. ... Azért mondjuk olyan túl sok károsodást nem okoz, mert nagyon kevés az a nikotin és a káros anyag, ami ilyenkor bejut az illető szervezetébe..."
forrás: rtlhirek.hu 


- A bulvársajtó és összeesküvés-elméletek 

2008 elején lehetett olvasni és hallani a vízipipa káros hatásairól, miszerint 50-100 szál cigarettának felel meg a füst. Ezekben a cikkekben egy a WHO által készített tanulmányra hivatkoznak, melyet eredeti formában még nem láttam, és nagyon zavarosnak tűnik az egész.

Külföldi vízipipás fórumokon lehet olvasni, hogy a bulvársajtót a cigarettagyárak vonták be a témába, mert féltik a piaci részesedésüket a vízipipa terjedése miatt. Nem tudom, mennyi alapja lehet ennek, de mindenképpen elgondolkodtató, hogy külföldön is hasonló a média által közölt helyzet. 


- A végső konklúzió

A cigaretta káros hatásairól tudunk, senkinek sem ajánlom, hogy rászokjon. De a vízipipát nem lehet a dohányzás többi módjával együtt említeni hideg, könnyű és tiszta füstje miatt. Biztosan vannak a vízipipa füstjében is olyan anyagok, melyek nem tesznek jót a szervezetnek. Ezt sajnos még nem elemezte senki, bár utána jártam, és lenne rá vállalkozó: alkotóelemenként 1,5 millió forint a vizsgálat. Míg nem gyűlik össze a sokmilliós beruházás költsége, marad a papírzsebkendőn történő füst átfújogatása. Látszik, hogy a ciginél szép sárga folt marad, a vízipipánál viszont semmi. Lehet találgatni, elképzelhető, hogy a vízipipa füstjében lévő szerves anyagok ugyan le tudnak rakódni a tüdőben, de minden probléma nélkül felszívódnak és elbomlanak.
Azt szokták mondani, hogy ami jól esik, attól nem leszünk betegek.

A vízipipa pedíg jól esik!

 

 

Forrás
Rendelés

A bejegyzés trackback címe:

https://kundk.blog.hu/api/trackback/id/tr27561930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsee · http://chemotoxclan.gerencseri.hu/ 2008.07.10. 12:54:37

Nekem a cigi is jól esik :D
De amúgy remek cikk.

reve 2 2008.07.10. 16:52:01

Én meg nem dohányzom :D ! Jó a cikk !! :)))

Kovax 2008.07.10. 19:05:32

Én szerintem meg jó a vízipipa :D.

Pavel Korcsagin 2008.07.10. 22:07:58

Sztem meg senkit nem lopnak el az eszéért. Akinek jólesik, szívja magát a halálba, a drogos lője magát a halálba, az alkoholista meg igya amgát a halálba. Az öngyilkosjelöltek meg legyenek elszántak, és tegyenek egy lépést előre. A természet mindig megtalálja a módját, hogyan szelektáljon. Minden ostobaságot meglehet indokolni értelmesnek látszó szöveggel...

Kovax 2008.07.10. 22:10:47

kb ilyesmit vártam tőled... semmi többét tényleg... semmi többet. Amit te mondasz az szent, amit más az hülyeség, megszoktuk. Megszoptuk.

Pavel Korcsagin 2008.07.10. 22:12:09

Megszoktuk h amit mondasz az úgy van. Nincs mérlegelés, az úgy van. Ezt vártuk.

Pavel Korcsagin 2008.07.10. 22:12:51

De ha akarod, holnap kifejtem bővebben h hol találok "következetlenségeket"...

Pavel Korcsagin 2008.07.10. 22:14:20

De elég összefüggéstelen a te beírásod is..."semmi többÉt lényeg...semmi többet." Ez mijen mondat? Másik, amíg nem tudod, h én mit mondok, addig, mire föl ítélsz?

Kovax 2008.07.10. 22:23:56

az biztos hogy én nem vagyok normális de hogy te nem vagy az az is biztos

Kovax 2008.07.10. 23:19:18

"- Az ijesztő tények ellenére sajnos nagyon hosszú időn keresztül nem foglalkoztunk a vízipipázás problémájával, pedig egy óra "sisázással" eltöltött idő nagyjából annak felel meg, mintha 100-200 cigarettát szívnánk el, ugyanis ennyi cigarettának megfelelő nikotint vesz magához - hangsúlyozta Dr. Fatima Al Awa. - Tehát a vízipipázó több nikotint, szén-monoxidot és egyéb mérgező anyagot juttat be a szervezetébe, mint a szokványos cigarettát fogyasztó. Mivel a hosszú csövön keresztüli szíváshoz nagyobb erőt kell kifejteni, ezért a füst sokkal jobban elterjed az ember tüdejében."
Hogy Pavel örüljön, utánnanéztem még egy kicsit, namost ilyet találtam, nem akaorm minősyíteni azt aki ezt írta, tehát őszerinte ha 1 órát vízipipázok az annyi nikotint ad mintha 100-200 cigit szivnék el... hát nem akarok senkit megsérteni de akkor már ennyhénszólva a világ nagy része nikotinmérgezésbe már meghalt volna :D.

Dzsee · http://chemotoxclan.gerencseri.hu/ 2008.07.11. 08:55:15

Azért ne vesszünk már azon össze, hogy ki hogyan szeretne meghalni... :S
A nyelvtanon meg aztán pláne ne! :D

Kovax 2008.07.11. 09:54:14

Itt nem arról van szó...

Dzsee · http://chemotoxclan.gerencseri.hu/ 2008.07.11. 10:21:55

Nem baj. Akkor se vesszetek össze!
:D

Kovax 2008.07.11. 12:03:31

ez nem összeveszés... xD

Pavel Korcsagin 2008.07.11. 15:17:22

1. "Nem minden dohány alkalmas vízipipázásra, egyedül a kifejezetten erős, sötét színű iráni dohány." - biztos azért erős, mert csíp, nem azért, mert magas például a nikotin-tartalma...
2. "Nem minden dohány alkalmas vízipipázásra, egyedül a kifejezetten erős, sötét színű iráni dohány. Ezt első lépésben többször átöblítik vízben, hogy veszítsen erejéből..." - akkor mi a fenének kell, hogy erős legyen?
3. "...például kifejezett sértésként fogható fel, ha valaki a másik által szívott pipa izzó széndarabjáról gyújtja meg cigarettáját. Úgy gondolják, ez megzavarja az izzás ritmusát..." - egész biztos, hogy megzavarja...talán vki csak rühellte h az övéjéről gyújtogatják, így mondhatott vmit, ami aztán elterjedt
4. "...a vízipipázás adta örömöket..." - mesélje el nekem vki, h milyen jó! Persze, létezik különböző ízlés, van aki szeret részeg lenni, van, aki szereti ha hátulról jön a bácsi...a valódi élmény előrébb viszi az embert. Ez előrébb viszi?
5. "...600-800 fokon. Ezen a hőmérsékleten jönnek létre a rákkeltő anyagok..." "...lehül 200-400 fokosra. Nem tudnak a rákkeltő anyagok kiválni a dohányból..." - ezt a rákkeltő anyagok is tudják? Gondolok itt arra, h összehasonlító tudományos elemzés még nem készült
6. "A vízipipa füstje hideg, így a gégerák nem valószínű." - én úgy tudom, h a mérgező hatású anyagok felelősek a rákért, nem a hőmérsékletük
7. "Mivel a vízipipában nem ég papír, így kátrány sem keletkezik. Hogyha megnézed a csomagolását, rá van írva: "Tar 0.0%" (tar = kátrány)
" - érdekes, érdekes. Tehát kátrány csak a papír égésekor keletkezik. Akkor példának okáért fa égésének következtében h jön létre? Nem hiszem, h a gyújtós csinálna évente 10-20 kg kátrányt... A csomagolásra bármit ráírhat a gyártó, Te úgysem fogod, és nem is tudod ellenőrizni. Egyépként jóhiszeműek vagyunk, és bízunk benne, hogy nem vágnak át bennünket úgy, mint ezer másik csomagoláson. Az újracimkézett termékeket is volt, aki megvette...
8. "...ha már idézőjelben beszélhetünk arról, hogy hogyan a legegészségesebb dohányozni, akkor a vízipipa ezek közül a legegészségesebb." - egy csomó dolgot lehet mondani, ami például az alkoholizmusnál egészségtelenebb. Az, h vmi egy másik dolognál 'egészségesebb', az nem jelenti azt, h az veszélytelen az egészségre, pláne nem, h egészséges.
9. "Azért mondjuk olyan túl sok károsodást nem okoz, mert nagyon kevés az a nikotin és a káros anyag, ami ilyenkor bejut az illető szervezetébe..." - miután tudományos vizsgálat nem történt, ez kizárólag feltételezés. Vigyázzunk az ilyesmivel!
10. "...hideg, könnyű és tiszta füstje miatt." - ha tiszta, könnyű, akkor h füst? Ami füst, az tartalmaz szilárd szemcséket.
11. "Biztosan vannak a vízipipa füstjében is olyan anyagok, melyek nem tesznek jót a szervezetnek. Ezt sajnos még nem elemezte senki, bár utána jártam..." - tehát bizonyító erejű tudományos vizsgálat nem történt.
12. "...marad a papírzsebkendőn történő füst átfújogatása." - ezt csak vizuálisan nehéz elképzelnem, nem értem, h hogyan gondolja.
13. "Lehet találgatni, elképzelhető, hogy a vízipipa füstjében lévő szerves anyagok ugyan le tudnak rakódni a tüdőben, de minden probléma nélkül felszívódnak és elbomlanak." - hát a cigaretta után nem bomlottak el...
14. "Azt szokták mondani, hogy ami jól esik, attól nem leszünk betegek. A vízipipa pedíg jól esik!
" - ez bizonyításnak nem alkalmas. Általában utolsó "érvnek" szokták használni azok, akik más használhatót nem tudnak felmutatni. Az utolsó mondat, de általában a cikk hangvétele is mutatja, h az író erősen elfogult, esetlegesen egyes ellenérvek kimaradhattak.

A függésről még vmit. Mit nevezel függésnek? Nekem például az, h egy álláspontot már azelőtt körmödszakadtáig véded, mielőtt bármi támadás érte volna. Az, h az érveim ismerete nélkül mondasz el mindenfélének, szót sem érdemel. Sértegetsz, a fejemhez vágod, h szar alak vagyok, Téged nem érdekel, de Neked van igazad. Képes v még magadat is hüjének nevezni, csak, h engem lenyomhass. A nyelvtannal meg csak annyi bajom volt, h magyar emberként nem értettem, amit közölni szándékoztál.
"...hát nem akarok senkit megsérteni..." - a sértésen kívül ennek a mondatnak funkciója nincs
Nem az én örömömre kell utánanézned és idióta ellenérveket találnod, egyrészt, mert abból is van dögivel, másrészt a lényege az igazság keresése.

Pavel Korcsagin 2008.07.11. 15:19:52

Igen, a cikk ittléte annak tudható be, h Kovax le akart engem oltani. Az érveire kíváncsi leszek, mert még nem hallottam őket (és nem azt mondtam, h "eddig még egyet sem hallottam", mert az sértő lett volna). Azt biztosra veheti mindenki, h nem a hasamra ütök, és döntök egyet, hanem a bennem összeállt szigorú világképnek megfelelően választom meg a véleményemet.

Kovax 2008.07.11. 16:14:50

most nem mondanék erre semmit. Ilyen vagy.

Kovax 2008.07.11. 16:15:23

persze mondhatnád h hát ez van fogadjuk el, csak egy idő után rohadtul b*sztat

Pavel Korcsagin 2008.07.11. 16:18:03

Bocsáss meg, h én kimondom a véleményem, ha nem értek veled 1et, végülis én vok a hibás. És nem tom azt sem, h mi b*sztat, ha egyszer én nem b*sztattalak. Nem mondtam minden másnap h "akkor is nekem van igazam a vízipipánál". De véleményt formáltam. Erre érdemileg nem reagáltál. Na ezt sajnálom.

Pavel Korcsagin 2008.07.11. 16:18:44

Ha van ellenvetésed, szólj! De elgondolkozhatnál magadon is.

Kovax 2008.07.11. 16:43:04

mind1, nem vitázok, nincs értelme.. legyen igazad, örülj magadnak
adios

Pavel Korcsagin 2008.07.11. 17:19:52

Nem értem most mi bajod? Miért sértődsz meg? TE? Várom az ellenérveidet, de most már nagyon kíváncsi vok, mert szitkozódni és f*szoskodni tudsz, hát akkor érvelj is! Ha csak üres szövegeket nyomatsz, nem lesz értelme.

reve 2 2008.07.11. 20:17:23

Nyugi gyerekek, nyugi !! Ne vitázzatok már :))

Kovax 2008.07.11. 22:19:50

én már nem idegesítem magam ilyenen...

Pavel Korcsagin 2008.07.12. 17:26:33

Én meg rajtad nem idegeskedek. Nem értem, de Veled ma nem lehet beszélni. Csak azért lenne Neked igazad, mert nem v hajlandó meghallgatni?
süti beállítások módosítása