HTML

HTML

websas.hu


Kovax skype: kovaxur

Pavel skype: pavelkorcsagin

msn status My location on TeamSpeak
Cylex Silver Díj

Devportal

Nincs megjeleníthető elem

WebLabor

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

Kommentek

  • Pavel Korcsagin: @fiúk csángók vagytok?: Köszönjük a tartalmas hozzászólást! Így sok év távlatából is akadnak még b... (2015.09.25. 10:46) Cukor és tömény kénsav
  • blah blah: tudom iszonyú régi hozzászólás, de csak nem hagyhatom így a cukrok nem igazán nemzetközi fogalmak,... (2015.06.17. 00:03) Cukor és tömény kénsav
  • szvsz: Szerintem ezeket olyanok találják ki, akik max. a buszmegállóig mennek gyalog. Oda kell tennei őke... (2015.05.22. 14:33) Magyar élelmiszercsomagok
  • Sparhelt: @Rowen: Meleg főétel kell? Lőjön magának valamit. :-) (2015.03.02. 07:34) Magyar élelmiszercsomagok
  • DragovichNikita: @Kovax: Ne, hogy bedőlj neki ez csalás! Pénzt akarnak ki huzzni belőled, be nem dőlj nekik ;). (2012.08.28. 14:06) Magyarított SPAM
  • hrgy: A videot eltavolitottak :-( (2012.05.10. 23:40) Cukor és tömény kénsav
  • Pavel Korcsagin: Szegény. :( Azt nem mondom, hogy át tudom érezni :W mert nem, de sajnálom. (nem őszintén) De a Bat... (2012.02.17. 18:43) Szopoda
  • Utolsó 20

A Pre-mac MWP víztisztító tesztje

2008.08.27. 19:36 | Pavel Korcsagin | Szólj hozzá!

Címkék: mreháttér

Forrás: Magyar Túlélő Portál

Írta: Lolab  
2008. Február 03.


Túlélő szituációban vagy egy egyszerű túrán is kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol akadályokba ütközik az ivóvízhez jutás. A víz megszerzésére több módszer is ismeretes. A lehetőségek közül az egyik, a környezetünkben fellelhető vizek tisztítása.
A vízszűrő és tisztító berendezések széles palettájáról a választásom a PreMac cég Military Water Purifier elnevezésű eszközére esett.

 

 

Ezt először Ray Mears egyik filmjében láttam, majd az Ő ajánlásával ellátott csomagolásban a Mountex polcán. Itt vettem tüzetesen szemügyre. Technikai paramétereivel már tisztában voltam és a méretei sem okoztak csalódást.

Lássuk a paramétereket
Kicsi (4,5cm x 14cm) könnyen kezelhető és a súlya minimális (180 g). A filter pár 200 liter víz tisztítására elegendő, és percenként 400 ml vizet képes átszűrni.
 A víztisztítás menete a következő: a tisztítandó víz a csatlakoztatott gumicső végén lévő, mechanikai szűrőn keresztül érkezik a készülékbe.




Majd a víz tisztítása és a szerves anyagok, valamint a vegyi szennyezés eltávolítása következik. Ezt követi a fertőtlenítés összetett jód-gyanta segítségével, amely mikro-csíraölőként viselkedik, emellett felszabadít egy kis mennyiségű jódot a vízben, a másodlagos fertőtlenítéshez. A másodlagos fertőtlenítés az ajánlott várakozási idő (3 perc) közben megy végbe. Alacsony hőmérsékleten, 5°C alatt ez a várakozás 5 percre emelkedik. A vízbe kerülő jód miatt, a pajzsmirigy problémákkal küzdők használat előtt konzultáljanak orvosukkal.





A készülék felépítése igen egyszerű. A már említett szűrővel ellátott gumicső a pumpa alsó kerek peremén található oldalt. A tisztított víz ugyan ezen a peremen távozik alul egy rövidebb csövön. A perem szélének kiképzése pontosan illeszkedik az angol katonai kulacs szájához. Ezt kulacs hiányában nem tudtam ellenőrizni.








A felső perem kettéosztott. A mozgó rész a pumpa fogantyúja. A két perem között helyezkedik el a dugattyúház és a két szűrőbetét. A fogantyú alatt található tekerővel lehet a szűrőcseréhez megbontani a készüléket. Az útmutató szerint új készüléknél az első negyed liter vizet, ki kell önteni.


A gyártó oldalán fellelhetők a hatékonysági tesztek eredményei:
Az MWP hatékonyságát bizonyították a London School of Hygiene and Tropical Medicine által végrehajtott tesztek. Ezekben az Eschedria coli teljes eltávolítása 108,5/liter volt, míg a Poliovírus csökkentés meghaladta 99.9%-ot 3 perces várakozási idő után. Ez a hatásosságát volt tapasztalható 200 liter víz kezelése után is.
A RAF Institue of Pathology and Tropical Medicine teljes körű hatékonysági tesztet hajtott végre a baktériumok különböző fajtáin. Ebben szintén megmutatkozott az MWP teljesítménye. A készülék a névleges karbantartási kapacitás kétszeresén túl, azaz 400 liter víz kezelése után is hatásos volt. A tesztek alapján magabiztosan használhatjuk terepen a Pre-mac MWP-t.


A kissé száraz paraméterek után ideje kézbe venni a készüléket és a gyakorlatban kipróbálni. Miután megérkezett a csomag az első adandó alkalommal irány a "vadvíz". A Márciusi nyárban két lehetőségem volt egy gyors tesztre. A gyártó ajánlását követve (lehetőleg folyóvízből…) az egyik áldozat egy patak, a másik a "forralás nélkül fogyasztásra nem javasolt" fúrt kút vize. Két műanyag palack és a család kíséretében irány a terep.








Egészen gyorsan sikerült a kb. 2 dl vizet átszivattyúzni. Nem igényelt nagy erőfeszítést a palack megtöltése, így akár kimerülten, legyengülten is könnyen kezelhető. Mire a pataktól visszaértünk a kerthez eltelt fél óra. A tisztított víz szaga ugyan olyan erős jódos illattal bírt, mint közvetlenül a tisztítás után. Az első korty. Az íze, mint a szaga, mintha nedves kötszert szopogatnék. Hagytam még pihenni.








Lássuk a kutat. A kút vize zavaros, apró lebegő csillámos szemcsékkel teli, melyek soha nem akarnak leülepedni. Itt sem kellett vele izomból küzdeni. Az eredmény kristálytiszta víz, átható jódos illattal.




Ízre semmi különbséget nem éreztem a két víz között. A jódos ízen kívül semmilyen mellékíz nem volt tapasztalható. Szokás kérdése az egész, iható víz kórház ízzel. A családi kóstolgatások után a maradék gondosan lezárt palackban állt majdnem egy hónapig. Kinyitás után még mindig érezhető volt a jód illata, de koránt sem olyan erősen, mint a tisztítás napján. A víz még mindig iható volt, nem volt sem poshadt, sem más mellék íze. A teszteket követő napokban sem hasmenés, hasfájás és egyéb tünetet nem tapasztaltam sem én, sem a lányaim. Ilyen szempontból sikeresnek ítélem a próbálkozást. A víz fogyasztását az íze és az illata befolyásolta egyedül. Ha ezeken túl tudjuk tenni magunkat véleményem szerint egy megbízható berendezést kapunk a pénzünkért.
Még egy apróság, ha már a pénzt említem. Mivel sem a Mountex, sem az RM Shop árai nem nyerték el tetszésemet, maradt az eBbay. A Mountex-es ár kétharmadáért, plusz két szűrőbetét pakkal, kaptam kézhez.




 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kundk.blog.hu/api/trackback/id/tr70636569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása