HTML

HTML

websas.hu


Kovax skype: kovaxur

Pavel skype: pavelkorcsagin

msn status My location on TeamSpeak
Cylex Silver Díj

Devportal

Nincs megjeleníthető elem

WebLabor

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

Kommentek

  • Pavel Korcsagin: @fiúk csángók vagytok?: Köszönjük a tartalmas hozzászólást! Így sok év távlatából is akadnak még b... (2015.09.25. 10:46) Cukor és tömény kénsav
  • blah blah: tudom iszonyú régi hozzászólás, de csak nem hagyhatom így a cukrok nem igazán nemzetközi fogalmak,... (2015.06.17. 00:03) Cukor és tömény kénsav
  • szvsz: Szerintem ezeket olyanok találják ki, akik max. a buszmegállóig mennek gyalog. Oda kell tennei őke... (2015.05.22. 14:33) Magyar élelmiszercsomagok
  • Sparhelt: @Rowen: Meleg főétel kell? Lőjön magának valamit. :-) (2015.03.02. 07:34) Magyar élelmiszercsomagok
  • DragovichNikita: @Kovax: Ne, hogy bedőlj neki ez csalás! Pénzt akarnak ki huzzni belőled, be nem dőlj nekik ;). (2012.08.28. 14:06) Magyarított SPAM
  • hrgy: A videot eltavolitottak :-( (2012.05.10. 23:40) Cukor és tömény kénsav
  • Pavel Korcsagin: Szegény. :( Azt nem mondom, hogy át tudom érezni :W mert nem, de sajnálom. (nem őszintén) De a Bat... (2012.02.17. 18:43) Szopoda
  • Utolsó 20

Vízszűrők és víztisztítók

2008.08.27. 19:33 | Pavel Korcsagin | Szólj hozzá!

Címkék: mreháttér

Forrás: Magyar Túlélő Portál

Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Reader  
2004. Június 08.


A tiszta ivóvíz biztosítása elengedhetetlen annak érdekében, hogy elegendo legyen a folyadékbevitel az ember szervezetében, különösen nagyobb megpróbáltatást jelento túrákon. Megfelelo mennyiségu palackozott ivóvizet nem mindig vihetünk magunkkal a túlsúlytöbblet miatt, tehát maradnak a folyó- illetve az állóvizekbol nyert kétes összetételu vizek - a forrásokat nem számítva. Ebben az esetben a legegyszerubben a szuro és/vagy víztisztító berendezések tudnak segíteni rajtunk.
Mi a különbség a víz tisztítása és szurése között?

A szuro mechanikus úton távolítja el a szilárd részecskéket, de még további tisztításra van szükség. Azonban a víztisztító szuri is meg sterilizálja is a vizet, aminek végeredménye az iható víz, és így feleslegessé teszi a további eljárásokat (forralás, vegyi kezelés).

Az alapveto követelmények

A szurésre, tisztításra használt eszközöknek megbízhatóknak, könnyen karbantarthatóknak kell lenni. Egyértelmuen meg kell tudnunk állapítani, hogy az adott eszköz mikor használódik el. Ne feledjük, hogy semmi nem tart örökké, és óvakodjunk az olyan eszközöktol, amelyek állítólag több ezer liter víz tisztítására alkalmasak. Lehet, hogy átfolyik rajtuk ilyen mennyiségu víz, de a ténylegesen megtisztított mennyiség valószínusíthetoen nem lesz ennyi.

Az alábbi felsorolás természetesen közel sem teljes, csak az általam ismert és kipróbált típusokat tartalmazza.

Mechanikus (csepegtetos) szurok

Léteznek ezüsttel impregnált aktív szenes eszközök, amelyben az ezüstionok nem engedik elszaporodni a baktériumokat és az algákat, amikor a szurot nem használjuk. Az ezüstionok nem befolyásolják a víz ízét, de ha kicsi a koncentrációjuk, akkor nem ártanak a baktériumoknak.

Ezeken a szurokön lassan szivárog át a víz, alkalmasak eloszurésre, és a nagyobb mikroorganizmusokat megkötik. Háromlépcsos szurést végeznek: egy durvább szuro megszuri a darabos törmeléket, egy finomabb filtert használnak a szerves és szervetlen részek elkülönítésére. Ezt követi az ezüsttel impregnált aktív szén.

Ha nagy a mikrobiológiai szennyezés, akkor további vegyszeres kezelésre van szükség. Kapacitásuk a 400 litertol az 1200 literig terjed, de feltétlenül tudnunk kell, hogy a pusztán aktív szénnel - tehát ezüst nélkül - ellátott szurök élettartalma maximum 200 liter.

Pumpás szurok

Az egyszeru pumpás kézi szurok elso lépésben hálós rács segítségével szurik ki a darabos törmeléket. Ezután következik három vegyszeres betét és membrán, majd egy lezárt muanyag tokban található az ezüsttel impregnált aktív szén. Ezek a berendezések valamelyest védenek a rovarirtók és a nehézfémek ellen, a mikroorganizmusokat pedig mechanikus és kémiai úton igyekeznek kiszurni.

Talán ebbol a fajtából a legszélesebb a kínálat. Általában kemény muanyag tartályban kerül elhelyezésre a szuro és tisztítórendszer, de számos gyártó palettáján megtalálhatóak a keményebb igénybevételnek kiteheto acélvázas kivitelek is.

Ezeknek a kézi berendezéseknek az átereszto képessége kb. 0,5-1 liter percenként. Átlagosan 500 literes szurési kapacitásukat erosen korlátozhatja a víz szennyezettségének a mértéke. Erosen szennyezett víz esetén szuroképességük akár 50-150 literre is csökkenhet. A szuro és az aktív szén telítettsége esetén a zárt tok cserére szorul.

Ebben a kategóriában léteznek kerámiabetétes tisztító eszközök is. Ennek a lényege, hogy a vizet 0,2 mikron pórusméretu kerámiaszuros egységen szuri át. A berendezés tokja belülrol ezüstborítású, amely meggátolja a baktériumok szaporodását. Noha a vírusok a 0,2 mikron átméroju pórusoknál is kisebbek, a gazdasejtjükkel együtt fennakadnak a szuron. Ennek ellenére ajánlatos a további vegyi kezelési. Ennek a berendezésnek a percenkénti teljesítménye nagyából 0,5 és 0,75 liter víz. Minden egysejtut, élosködot kiszur, eloszeretettel használják olyan helyeken, ahol feltételezheto, hogy a vízben megtalálhatóak az amobiázist, vérhast illetve a kolerát okozó baktériumok. Másik nagy elonye, hogy a kerámiaszuro egyszeruen tisztítható, mindössze egy kefével le kell sepernünk a felületét, amit nagyából 250 alkalommal tehetünk meg, csupán arra figyeljünk, hogy ne széllel szemben végezzük el ezt a muveletet.

Hibrid, az örök kedvenc

Léteznek kimondottam túrázóknak készített, palack alakú szurok, amelyek a csepegtetés elvén üzemelnek, mégsem sorolnám ide oket. Ezek kis méretüket és súlyukat tekintve kimondottan ideálisnak mondhatók. Használatuk nagyon egyszeru: a palackot meg kell tölteni a nyers vízzel, és csupán ki kell szívni belole a megtisztított vizet. A muködési folyamatot tekintve eloször megszurik a vizet, utána a gyantás-jódos egység fertotlenít, végül a vízbe került jód még további fertotlenítést végez. Vízátereszto képességük márkától függoen 0,8-1,2 dl/perc között változhat. Kapacitásuk 200 és 500 liter között mozog. Ezeket a berendezéseket nem nagyon szennyezett, zavaros víznek a helyszínen való tisztítására találták ki.

A cégek kínálatában fellelhetünk komolyabb, nagyobb kapacitású, többlépcsos szuro és tisztítóberendezéseket; valamint szivattyús berendezéseket is. Ezek ismertetésére nem kívánok kitérni, mivel az "átlag" túlélo, túrázó és utazó részére ezek haszontalanul nagy és/vagy sérülékeny szerkezetek kategóriájába sorolandók.

Hazai kínálatot vizsgálva számomra szegényesnek tunt a választék. Mindössze négy-öt modell lelheto fel hosszas kutakodás során, amirol az eladók szinte semmit nem tudnak mondani. Ha valaki ilyen alkalmatosságok beszerzésén töri a fejét, mindenképpen ajánlatos a gyártók weboldalainak felkeresése - lehetoleg még a vásárlás elott -, ahol rengeteg információval szolgálnak a különféle típusokról, modellekrol.
Ami az árakat illeti: az ismertebb budapesti üzletek kínálatát áttekintve találhatunk kisebb kapacitású "egyszemélyes"  tisztítót már harmincötezer forintért, míg a legdrágább "tábori" modell ára száznegyvenötezer forint. A külföldi internetes shopokban már jóval nagyobb a választék és a külföldi rendelés általában olcsóbb is a hazai vásárlásnál, így pénzt spórolhatunk vele, tehát érdemes rászánni az idot a böngészésre mielott "bevásárolnánk".

A témában ajánlott linkek:
Katadyn
MSR
Mcnett

Titok, hogy ki írta

A bejegyzés trackback címe:

https://kundk.blog.hu/api/trackback/id/tr54636566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása