HTML

HTML

websas.hu


Kovax skype: kovaxur

Pavel skype: pavelkorcsagin

msn status My location on TeamSpeak
Cylex Silver Díj

Devportal

Nincs megjeleníthető elem

WebLabor

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

Kommentek

  • Pavel Korcsagin: @fiúk csángók vagytok?: Köszönjük a tartalmas hozzászólást! Így sok év távlatából is akadnak még b... (2015.09.25. 10:46) Cukor és tömény kénsav
  • blah blah: tudom iszonyú régi hozzászólás, de csak nem hagyhatom így a cukrok nem igazán nemzetközi fogalmak,... (2015.06.17. 00:03) Cukor és tömény kénsav
  • szvsz: Szerintem ezeket olyanok találják ki, akik max. a buszmegállóig mennek gyalog. Oda kell tennei őke... (2015.05.22. 14:33) Magyar élelmiszercsomagok
  • Sparhelt: @Rowen: Meleg főétel kell? Lőjön magának valamit. :-) (2015.03.02. 07:34) Magyar élelmiszercsomagok
  • DragovichNikita: @Kovax: Ne, hogy bedőlj neki ez csalás! Pénzt akarnak ki huzzni belőled, be nem dőlj nekik ;). (2012.08.28. 14:06) Magyarított SPAM
  • hrgy: A videot eltavolitottak :-( (2012.05.10. 23:40) Cukor és tömény kénsav
  • Pavel Korcsagin: Szegény. :( Azt nem mondom, hogy át tudom érezni :W mert nem, de sajnálom. (nem őszintén) De a Bat... (2012.02.17. 18:43) Szopoda
  • Utolsó 20

A Magyar Honvédség hétnapos(?) élelmiszercsomagja

2008.08.27. 18:16 | Pavel Korcsagin | Szólj hozzá!

Címkék: mreháttér

Forrás: Magyar Túlélő Portál

Cikkek - Felszerelések, tesztek
Írta: Soldat  
2004. Január 11.


A közelmúltban hallottam, hogy a Magyar Honvédség is összeállította az MRE mintájú élelmiszercsomagját. Nemrég hozzám is eljutott egy ilyen készlet, amelyet az alábbiakban szeretnék bemutatni a MTP olvasóinak.
Köztudott, hogy sem a hazai élelmiszeripar, sem a honvédség nem áll olyan szintem, mint az Egyesült Államokban, ezért az MRE-vel való közvetlen összehasonlítás nem feltétlenül szerencsés. Mégis ezt kell tennem, mert a hazai csomag összeállítói elott ott volt példának a kiváló MRE, így adva volt a lehetoség egy igazán jó csomag megtervezéséhez és összeállításához. Sajnos, nem ez történt.

Az elso probléma a csomagolásnál kezdodik. A csomagolóanyag eros fémfóliából készült, azonban ki tudja, miért, a fólia szürke festékréteget kapott. A polgári piacra szánt túlélocélú élelmiszercsomagoknál elvárható az élénk szín, ami baleset után segít megtalálni a csomagot, de a katonai készleteknél mindenképpen törekedni kell a természetes színek használatára. Az MRE csomagban mindenek megvan a helye, nem nagyon lötyög. Ezzel szemben a honvédségi csomagnál nyoma sincs a beltartalom tudatos elhelyezésének: egyszeruen mindent belehánytak egy zacskóba. A csomagolás túl nagyra sikerült, a tartalom össze-vissza verodik benne, ami már kibontás elott sem sok jót sejtetett. A csomagoláson szerepel a tartalom, azonban az MRE-hez hasonlóan nincsen feltüntetve a lejárat. Érdekes viszont, hogy az egyes összetevok eltarthatósága fel van tüntetve a címkén, csakhogy hiába, mert a katona nem tudja, honnan számítandó a 12, 24 vagy 36 hónap. A címke tanúsága szerint a teljes készlet 1578 kcalt tartalmaz. A csomag teljes nagysága 30x25 cm. Én valamit konyítok a táplálkozás elméletéhez, és rendkívül kíváncsian voltam, hogy hogyan lehet egy ekkora csomagba hétnapi élelmiszert elhelyezni, vagy hogyan lehet 1578 kcal-t egy hétre elosztani. Mint utóbb kiderült, sehogy. A csomagot kibontva intenzív mentolillat csapta meg az orromat, ékes bizonyságul, hogy valóban van benne rágó.

A csomag összetétele, a címkén feltüntetett sorrendet követve:

   1. Instant kávé, 2db
   2. Filteres gyümölcs tea, 3 db.: Talán a honvédség valami okból jobban szereti, ha katonái teát fogyasztanak kávé helyett?
   3. Gyümölcscukor, natúr, 10 db.: A tabletták egy egyszeru, átlátszó nejlondarabba vannak fóliázva. A hegesztés vélhetoleg nem volt tökéletes, mert a tabletták vízbe ejtve eláztak.
   4. Kristálycukor 5gr, 6 db.: Minden teához és kávéhoz jut cukor.
   5. Italpor, különféle ízu: A Duna Szárító Kft. Aromix nevezetu remekmuve. A C-vitamin tartalmú, csomagunkban sárgabarack ízu italport fél liter vízben kell oldani.
   6. Pirotabletta, 6 db.: A csomag kevés erosségének egyike. Jó minoségu, visszazárható, bár nem vízmentes fóliába csomagolták a 6 db. tablettát tartalmazó papírtekercset. A termék az MB Office Bt. nevét öregbíti. Hogy pontosan milyen tüzeloanyag volt, azt nem sikerült megállapítanom, mert a tablettáknak, mint a csomagban mindennek, mentolszaga volt.
   7. Laprágógumi, 2 db.: Sajnos, az én csomagomban csak egy volt, méghozzá a mindenki által ismert Orbit márkájú.
   8. Gyufa, egy doboz: Semmi trükk, egyszeru gyufa. A honvédség képviseloi vélhetoleg jó kapcsolatokat ápolnak a rendkívül szellemes "Autó Önért" nevezetu bajai Skoda forgalmazóval, mert a gyufát az o reklámjuk díszíti. A gyufa egyébiránt Törökországban készült.
   9. Szalvéta, 3 db. A többi kiegészítovel együtt egy külön nejlonzacskóban volt, de sajnos csak két darab. A két darabot szó szerint tessék érteni: A normális szalvéták legalább háromréteguek. Na most, itt a három réteget szétválasztották. Egyel nem tudom, mit csináltak, két hajszálvékony papírt pedig betettek a csomagba, hogy ráírhassák: ez is van benne!
  10. Marhamájkrém, feltépheto: A magyar kirándulók, horgászok, vadászok és katonák nemzeti eledele, örökzöld sláger évtizedek óta. Jó ötlet, hogy azt a változatot tették a csomagba, amely kibontásához nincsen szükség konzervnyitóra.
  11. Marhahúsleves pirított zsemlekockával: A Knorr gyár terméke, elkészítéséhez csak forró víz kell, és még finom is.
  12. Pulykahús tejszínes zöldborsóval: (A címkén ebben a három szóban annyi helyesírási hiba volt, hogy az hihetetlen). A készlet legnagyobb erossége. A gyártóra semmi nem utal, én viszont ravasz vagyok és tudom, hogy ez egy Pick konzerv. Ez jó hír, mert a Pick konzervek egészen kituno minoséguek, méltán feledtetik a magyar konzervek rossz hírét. A konzervet eros, de hajlékony réteges fémfóliába csomagolják. Sajnos, a komplett élelmiszercsomag nem védi az összetevoket, ezért ez a konzerv nagyon összegyurodött. A konzerv - terepen lévo katonáknak valódi áldás - mikrohullámú sütoben is melegítheto. Mindemellett a kísérleteim szerint a konzerv anyaga bírja a közvetlen tuzön történo melegítést is. Én egy alkalommal 5 percen keresztül forraltam benne vizet, és nem olvadt meg. Azt azonban nem tudom, hogy káros kémiai anyagok nem szabadultak-e fel, mindenesetre én ennek semmilyen jelét nem érzékeltem. A melegítéshez azonban eloszor le kell áztatni a dobozka alján levo papírcímkét, amit a csomag összeállítói elmulasztottak megtenni. Nem baj, a katona legalább evés elott sem fog unatkozni. Semmilyen használati utasítást nem mellékeltek a csomaghoz, így a katona nem tudhatja azt, hogy a konzerv fémfóliája a látszat ellenére jól bírja a melegítést. Erre vagy rájön a katona, vagy elolvassa ezt a cikket. A pirotablettákkal önmagában nem lehet a konzervet felmelegíteni, mert tuzhely nincsen a csomagban. A jövoben a honvédség nyilván erosíteni kívánja a túlélo képzést, így a katonáknak nem is lesz szükségük tuzhelyre, mert csinálnak maguknak. A csomagot valószínuleg már ennek szellemében állították össze.
  13. Baromfikrém (húspástétom), 2 db.: A Merian Orosháza cég terméke. A csomagban található húspástétomokat valószínuleg az orosz piacra szánták eredetileg, mert csak orosz nyelvu írás található rajta. Magyar nyelvu vevotájékoztatót is ragasztottak rá, ez dicséretes.


Hát, ennyi. Ez egy hétnapos csomag. Nem tudom, hogyan lehet még értelmezni azt a kifejezést, hogy "hétnapos készlet". Az én értelmezésemben ez a kifejezés azt jelenti, hogy hét napig kellene ebbol élnie a szerencsétlen katonának. 1578 kalória azonban harci körülmények között legfeljebb 10 órai tápanyagszükségletet fedez. Lehetséges, sot, remélheto, hogy a katonák emellett mást is fognak kapni, mert ez így elég karcsúnak tunik. Az is elképzelheto, hogy a honvédség felismerte a hadtáp és a logisztika területén meglévo gyengeségeit, és ezt a csomagot a normál ellátmány mellé adja vésztartaléknak, bölcsen felkészülve az utánpótlás várható hiányosságaira.

De akkor mitol hétnapos? Talán úgy értelmezendo ez a kifejezés, hogy a hét minden napján kapnak a katonák egy-egy ilyen csomagot. Ekkor már rózsásabb a helyzet, mert csak a napi tápanyagbevitel alig több mint a fele hiányzik. Az egészet nem értem. Talán köztetek van, aki igen. Akkor írja meg bátran!

Ha a csomag készítoje véletlenül oldalunkra látogat, arra kérem, válaszolja meg az alábbi kérdéseket:

    * Mit jelent a "hétnapos készlet" kifejezés, és hogyan értelmezendo?
    * Miért nincsen elkészítési útmutató a csomagban?
    * Miért nem rejto színt alkalmaztak a csomagolásnál, zsugortechnikával, ami sokkal jobban védené a tartalmat?
    * Miért nincsen a csomagban evoeszköz?
    * Mivel egye a katona a májkrémeket, és a húspástétomokat? Miért nincsen szárított kenyér a csomagban, mint az MRE esetében?
    * Miért nincsen desszert a csomagban? A desszert a harctéri katonáknak az egyetlen öröme, és mint ilyen, a harci morál fenntartásában nagyon fontos. Ezt a németek már a II. világháborúban tudták. Mi még mindig nem tudjuk.
    * Miért nincsen tuzhely a csomagban? Hogyan melegítse a konzervet a katona?
    * Miért nincsen közvetlenül fogyasztható, magas tápértéku rágcsálnivaló a csomagban, mint pl. mogyoró? Mit egyen a katona menetelés közben, vagy bármikor, ha nem tudja használni a pirotablettáket?
    * Miért nem tudták a nedvességre nagyon érzékeny szolocukrot lelkiismeretesebben becsomagolni?
    * Miért nem került a csomagba kézfertotleníto kendo?


A magyar élelmiszercsomag tervezoi nélkülözték az MRE tervezoinek zsenialitását. Nem sikerült felfogniuk azt, hogy a katonák harctéri élelmezésének különleges követelményei vannak. Nem értették meg azt, hogy a katona sokszor nem rakhat tüzet, és gyakran semmiféle melegítésre nincsen lehetosége ezért hidegen, menet közben fogyasztható élelmiszerekre is szüksége van. Nem tesztelték a csomagot, így nem tudják, hogy a csomagolóanyag nem védi a tartalmat, és ezzel gyakorlatilag használhatatlanná teszik a fofogás dobozát. Nem tudják, hogy a májkrémek és a húspástétomok egyáltalán nem laktatóak magukban, ezért aztán szárított kenyeret sem tettek a csomagba. Soha életükben nem gyalogoltak egy kilométert sem, ezért nem tudják, milyen jólesik egy egész napos menetelés után, este a táborban egy szelet csoki, még akkor is, ha táplálkozástudományi szempontból nem ez a legjobb tápanyag.

Úgy vélem, sokkal jobb megoldás lett volna, ha nem kísérletezünk saját csomag kifejlesztésével. Mint az USA sok szövetségese, mi is használhatnánk a kiváló MRE-t. Egy MRE csomag a USA kiskereskedelemben kb. 4-5$-ért kapható. Katonai mennyiség rendelése esetén, ami általában több tízezer csomag, a kiskereskedelmi árból akár 40-60% engedményt is tudnak tenni a gyártók, szinte minden termékkategória esetén. Ezt nem én mondom, hanem tény. Átszámítva 500-700 Ft egy MRE-ért igazán nem sok pénz. A logisztika és az elosztás nem okozhat túl nagy nehézséget, mert az amerikaiak egyébként is rengeteg MRE-t hoznak át Európába, az itt állomásozó csapataik számára. Gyanítom, hogy üzleti érdekek állnak annak a hátterében, hogy saját csomagot fejlesztettünk ki.

Amikor elkezdtem írni ezt a cikket, szerettem volna valami jót is írni. Nem tudtam. Írhattam volna, hogy végre, van saját élelmiszercsomagunk, hát nem éppen hibátlan, de azért örüljünk neki. Ezt sem írtam. Azért nem, mert a csomag nem csak a pénzhiány miatt olyan, amilyen. Azt már régóta tudjuk, hogy a Magyar Honvédségnél mindenre jut pénz új jármuvekre, sot, milliódolláros harci gépekre csak arra nem, hogy a katona életét jobbá és könnyebbé tegyék. Mindez nem újság. Azonban elég elkeseríto látni azt a látványos beleszarást, amivel ezt a csomagot összeállították. Ugyanennyi, vagy csak egészen kicsivel több pénzbol én aki mukedvelo amator vagyok, nem pedig szakember bármikor jobb, és foképpen használhatóbb csomagot raknék össze. A csomag tervezoi tudják azt, hogy a katona nem tehet mást, mint hogy befogja a pofáját: örüljön, hogy enni kap. Arról már nem is beszélek, hogy a csomag egy részét ellopták. Ez a csomag híven tükrözi a honvédségnél uralkodó hozzáállást. Sajnos, remény sincsen arra, hogy ez változzon. A Magyar Honvédség nem más, mint a Nagy Üzlet, ahonnan még mindig rengeteg pénzt lehet kivenni, bármit is mond a mindenkori hadügyminiszter. Kár, hogy ezt mindig azoknak a katonáknak a rovására teszik, akik gyakran az életüket kockáztatják hivatástudatból, nem pedig az íróasztal mögött növesztik a feneküket.

Linkajánló: XXXXXXXX linkek
MRE (az amerikai hadsereg egyéni élelmiszer fejadagja)
ESBIT vs. Pirotabletta


Írta: Katona "Soldat" Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://kundk.blog.hu/api/trackback/id/tr84636446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása